Rómske mimovládne organizácie podporujú sociálnu reformu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rómovia protestovali za lepší život
Protestujúci občania pred Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR počas celoslovenskej demonštrácie Rómov, ktorú zorganizovala Strana Rómskej únie na Slovensku. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 25. marca (WEBNOVINY) – Zástupcovia rómskych mimovládnych organizácií združených v Platforme aktívnych rómskych organizácií v Rožňave diskutovali o aktuálnych otázkach života komunity. Účastníci stretnutia sa zhodli na tom, že podporujú vládnu sociálnu reformu.

„Reforma pomôže nastaviť postupne sociálnu politiku štátu tak, aby sa identifikovali rizikové rodiny, na ktoré bude následne zacielená adresná pomoc, čiže financie používané v sociálnej sfére budú efektívnejšie využité a budú mať aj konkrétny dopad,” uviedol predseda platformy Ladislav Richter. Informovala o tom internetová stránka Rómskeho mediálneho centra.

Ako informuje Rómske mediálne centrum, účastníci stretnutia sa tiež zaoberali informáciou o rozdelení štrukturálnych fondov určených na riešenie problémov Rómov na roky 2014 až 2020. Platforma má na lokálnej úrovni monitorovať ich efektívne využitie v komunitách. „Je potrebné vyvarovať sa doterajších chýb a prostriedky vynakladať na aktivity, ktoré majú zmysel a predovšetkým v kritických lokalitách,” konštatoval Richter.

Účastníci ocenili aj skutočnosť, že v rámci nového programového obdobia bude vyčlenené financie možné využité na podporu neinvestičných opatrení ako napríklad terénna sociálna práca, ako aj na podporu investičných opatrení, ako je napríklad výstavba a modernizácia predškolských zariadení, podpora svojpomocnej výstavby, prístup k pitnej vode či podpora sociálnych podnikov. „Tieto opatrenia by v konečnom dôsledku v nastávajúcom programovom období mali vytvoriť podmienky na zlepšenie života rómskych komunít,” povedal Richter.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia