Psychologička: Bitka v Huncovciach nie je problém etnika

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Romovia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 25. marca (WEBNOVINY) – Bitku obyvateľov rómskej osady s približne dvadsiatkou futbalistov v obci Huncovce v okrese Kežmarok vyvolali zrejme osobnostné a socializačné faktory.

Ako ďalej pre agentúru SITA povedala psychologička z Paneurópskej vysokej školy Beáta Dvorská, v prvom rade si treba uvedomiť, že to nie je problém etnika ako takého, takáto situácia je skôr ovplyvnená situačnými faktormi.

„Tiež možno brať do úvahy proces socializácie, keď ide o proces, v ktorom si človek od narodenia osvojuje normy, pravidlá spoločnosti a kultúru,“ poznamenala.

Ako dodala, je všeobecne známe, že Rómovia sú temperamentnejší, o čom svedčia aj mnohé výskumy. Majú svoje pravidlá aj svoju kultúru.

Podľa Dvorskej však nemožno všetkých zovšeobecňovať. „Agresívne sa môže vo vyhrotenej situácii správať Róm, ale aj niekto z nás,“ vysvetlila.

Ťažko podľa nej povedať, čo robiť v takejto situácii, keďže v danej chvíli išlo o silné emócie. „Sú to situácie, ktoré ťažko ovplyvniť, pretože v tomto prípade žiadne kroky k zabráneniu neexistujú. Išlo o situačné spúšťače,“ dodala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať