Zdravý rozum zvíťazil nad ideológiou, obhajuje pakt Figeľ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Manzelstvo sobas
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 25. marca (WEBNOVINY) – Za víťazstvo zdravého rozumu a zodpovednosti nad politikárčením a ideológiou označil v utorok predseda KDH Ján Figeľ posunutie dvoch ústavných návrhov o justícii a ochrane manželstva do druhého čítania.

„Som veľmi rád, lebo je to víťazstvo pre ľudí. To nie je víťazstvo pre niektoré strany, ale pre občanov, ktorí potrebujú silnejšiu a účinnejšiu spravodlivosť a takisto prorodinnú politiku,“ povedal novinárom Figeľ. Vyslovil presvedčenie, že práve tieto zmeny sú príspevkom kresťanských demokratov k 25. marcu, ktorý je dňom Zápasu o ľudské práva a dňom počatého dieťaťa.

Podobná vláda jednej strany

Figeľ zdôraznil, že parlamentu sa tak podarilo upevniť základné ľudské práva včítane práva na manželstvo a rodinu a zároveň práva na účinnú a včasnú spravodlivosť, ktorá je dnes na Slovensku skôr teóriou ako realitou. Kresťanskí demokrati sú pred májovou schôdzou parlamentu, na ktorej sa budú ústavné zmeny definitívne potvrdzovať, pripravení na konštruktívny dialóg s politickými partnermi i odbornou verejnosťou s cieľom zlepšiť predloženú novelu.

„Dnes je práve 26 rokov od pokojnej demonštrácie kresťanov na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, ktorí bojovali nielen za náboženskú slobodu, ale aj za viac občianskych práv. Hovorím to preto, že som na tom námestí bol, že sme na tom námestí boli a my sme sa prejavili už tým, že sme spievali štátnu hymnu ako skutoční vlastenci, nie ako druhotriedni občania,“ konštatoval podpredseda KDH Július Brocka.

Podľa neho situácia v roku 1988 a dnes je v niečom podobná, vtedy aj dnes vládla na Slovensku jedna strana. „Aj keď sa to samozrejme nedá zrovnávať. Ale myslím si, že vtedy aj dnes existuje veľmi veľa dôvodov nielen si tieto udalosti pripomínať, ale najmä angažovať sa pre viac spravodlivosti pre všetkých,“ dodal Brocka. Opozičné KDH sa na zmenách v ústave dohodlo s vládnym Smerom-SD.

Svadba manzelstvo
Foto: Shutterstock

Smer podľa Fica necúvne

Smer-SD podľa predsedu strany Roberta Fica necúvne a bude hlasovať za ústavné zakotvenie manželstva aj v druhom a treťom čítaní v parlamente. Ako povedal Fico dnes pre agentúru SITA po stretnutí so zástupcami Aliancie za rodinu, presadzovanie manželstva v ústave nie je zo strany Smeru-SD žiadna hra.

„Chceme dotiahnuť tento zákon dokonca a v druhom a treťom čítaní ho podporiť. Definícia manželstva je jasne pomenovaná v zákone o rodine, ale je to tak vážna hodnota, že by mala mať aj vážnejší charakter v slovenskej legislatíve, preto by malo byť manželstvo zakotvené v ústave. Preto je vhodné za to zahlasovať,“ povedal Fico. Zástupcovia aliancie sa zaujímali na stretnutí práve o to, či Smeru-SD nejde len o hru a či má záujem manželstvo v ústave schváliť.

Zástupcovia aliancie sa pýtali Fica aj na postoj k nimi pripravovanej petičnej akcii na vypísanie referenda, ktorého predmetom by boli viaceré otázky, ktoré sa týkajú manželstva a rodiny. „Každá petičná akcia, ktorá spĺňa zákon a obsahuje otázky, ktoré sú v súlade s ústavou, musí vyústiť do referenda. Žiadny prezident takú akciu nemôže ignorovať,“ povedal. Podľa Fica by preto organizátori petičnej akcie mali otázky konzultovať s ústavnými právnikmi. Zároveň ich upozornil na slovenskú realitu pri referendách a s nimi spojenú nízku účasť hlasujúcich. „Bolo by dobré, ak by sa také referendum konalo v jednom termíne s nejakými voľbami,“ dodal Fico.

Fico neodmietol referendum, Kiska ho podporil

Alianciu za rodinu podľa jej hovorcu Antona Chromíka Fico v utorok ubezpečil, že Smer-SD spoločne s KDH presadzujú v NR SR novelu Ústavy SR, ktorá má definovať manželstvo ako jedinečný zväzok muža a ženy. Zároveň podľa Chromíka Fico povedal, že „v prípade zvolenia za prezidenta by som vami iniciované referendum, ak bude spĺňať všetky zákonné náležitosti a otázky položené v ňom budú v súlade s Ústavou SR, vyhlásil“. Rokovania o obsahu otázok budú podľa Chromíka ďalej pokračovať.

Podľa Chromíka Fico zároveň uviedol, že v záujme šetrenia finančných prostriedkov by podporil myšlienku spojiť toto referendum s niektorým druhom volieb. „Aliancia za rodinu prijala pozitívne informáciu, že Robert Fico by spojil referendum s voľbami,“ dodal Chromík. Aliancia za rodinu 6. marca oznámila, že vyhlasuje občiansku petíciu za referendum o ochrane rodiny.

Na utorňajšom stretnutí s Alianciou za rodinu „sa Andrej Kiska jasne vyjadril, že víta občianske iniciatívy a je pre neho dôležité, aby sa ľudia aktívne zapájali do spoločenského diania“, informoval SITA hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík.

„Myslím si, že referendá by mali byť spájané s jednotlivými voľbami ako najlepší nástroj na vyjadrovanie vôle občanov,“ cituje tlačová správa Aliancie za rodinu Andreja Kisku. Kiska aliancii potvrdil, že „z tohto dôvodu bude preferovať, aby aj referendum o ochrane rodiny a manželstva, ktoré iniciuje Aliancia za rodinu, bolo spojené s niektorými voľbami“.

Hovorkyňa Aliancie za rodinu Anna Verešová privítala tento postoj prezidentského kandidáta Andreja Kisku. Kiska prejavil záujem v prípade svojho zvolenia o ďalšie stretnutie, kde by bol prediskutovaný aj obsah jednotlivých otázok.

Sudca sud
Foto: SITA/Karol Slezáček

Smer-SD navrhuje prísnejšie pravidlá pre sudcov

Diskusiou k novele zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá čiastočne nadväzuje na novelu ústavy Smeru-SD a KDH o justícii a ochrane manželstva, ukončili poslanci piaty deň 33. schôdze parlamentu. Návrhom, ktorý predložili poslanci Smeru-SD Boris Susko, Anna Vitteková, Otto Brixi a Anton Martvoň, sa má napríklad dostať predseda súdnej rady medzi subjekty, ktoré sú oprávnené podať návrh na začatie disciplinárneho konania. Touto novelou sa však predovšetkým majú sprísniť pravidlá niektorých sudcovských výhod, ako je práca doma či poberanie 13. a 14. platu. Autori chcú zlepšiť kontrolu ich práceneschopnosti a zaviesť sankcie sudcov za spôsobenie prieťahov v konaní.

Povoľovanie tzv. práce v domácom prostredí sa má zmeniť tak, aby sa zabránilo zneužívaniu tohto inštitútu a aby reálne plnil svoju funkciu. Navrhovatelia chcú zrušiť doterajšiu právomoc sudcovskej rady rozhodovať o povoľovaní práce v domácom prostredí vrátane jej „tichého súhlasu“ (ak sudcovská rada nerozhodla do 60 dní, žiadosť sa považovala za schválenú). Právomoc povoľovať prácu v domácom prostredí plánujú zveriť predsedovi súdu vrátane kontroly jej využívania a jej zrušenia. Novou podmienkou pre povolenie práce v domácom prostredí bude, že sudca nie je disciplinárne stíhaný.

Po novom chcú sudcom zvýšiť počet odpracovaných dní, po ktorých im vznikne nárok na 13. a 14. plat. Sudca by musel reálne odpracovať v rozhodujúcom polroku minimálne 95 dní, teraz je to 75 dní. Ak sa rozdelí agenda daného sudcu, nároky na spomínané platy stratí. Predsedovia súdov by novelou získali právo na lepšiu kontrolu práceneschopnosti sudcov. Budú mať právo požiadať Sociálnu poisťovňu o kontrolu dodržiavania liečebného režimu sudcu, ktorá by bola povinná kontrolu urobiť.

Od sudcov by mohli v budúcnosti vyžadovať preplatenie časti alebo celých pokút, ktoré štát musí uhradiť úspešným sťažovateľom pred Ústavným súdom SR (ÚS) alebo ESĽP. Išlo by o prípady uznaných prieťahov v konaní alebo porušenia iných základných práv a slobôd, ak za ne ÚS alebo ESĽP nariadil štátu vyplatiť sťažovateľovi konkrétnu čiastku. Sudca by sa na nej musel podieľať alebo ju celú preplatiť vtedy, ak by jeho konkrétne zavinenie právoplatne potvrdil disciplinárny súd.

Novela mení doterajší systém kreovania disciplinárnych senátov, ktorý sa v praxi neosvedčil a disciplinárny súd bol dlhší čas zablokovaný.

Novela prinesie nové problémy

Wienk
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Za predstieranú snahu o riešenie problémov justície považuje Aliancia Fair-play novelu Ústavy SR, ktorú parlament posunul do druhého čítania. „Podľa nášho názoru novela existujúce problémy na súdoch nevyrieši, naopak, prinesie nové. Väčšina jej obsahu sa totiž venuje len posilneniu pozície vládnej väčšiny v rozhodujúcom samosprávnom orgáne,“ uvádza vo svojom vyhlásení pre médiá Aliancia Fair-play a vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby novelu neschválili.

Podľa novely by prezident mal prísť o právomoc navrhovať členov Súdnej rady SR. Naopak, zvýšiť by sa mal počet členov súdnej rady volených a odvolávaných vládou a parlamentnom. Funkcia šéfa najvyššieho súdu a predsedu súdnej rady sa oddelí. Vyplýva to z novely ústavy.

Novela podľa Aliancie Fair-play „nepochopiteľne vyhadzuje ľuďmi priamo voleného zástupcu – prezidenta spomedzi tých, ktorí posielajú svojich nominantov do súdnej rady. Cez posilnenie pozície parlamentu a vlády, naopak, umožňuje väčšinovému Smeru ovládnuť polovicu tohto orgánu“.

Navyše v súdnej rade v pozícii vyslancov sudcov, teda druhej polovice členov, pôsobia aj predsedovia súdov, „ktorých osud je v rukách ministra spravodlivosti, opäť v súčasnosti nominanta strany Smer“, pripomína aliancia. Táto novela ústavy teda „umožní bezprecedentné a nebezpečné sústredenie moci nad správou súdov v rukách jednej politickej strany“.

Za jediné pozitívne návrhy v novele považuje Aliancia Fair-play oddelenie funkcií predsedu súdnej rady a najvyššieho súdu a zrušenie trestnoprávnej imunity sudcov.

Poslanci vytvoria nebezpečný precedens

Parlament by novelu podľa aliancie nemal schváliť, ale mal by otvoriť široký verejný dialóg o reforme v justícii za účasti odborníkov, sudcov, právnikov a občianskej spoločnosti. Zásadné ústavné zmeny by tak vznikli v dôstojnej diskusii a dostatočnom časovom rámci. „Expresným schválením zlého návrhu totiž poslanci vytvoria nebezpečný precedens do budúcnosti,“ konštatuje sa vo vyhlásení Aliancie Fair-play.

„Nezávislá a otvorená justícia musí byť podrobená krížovej kontrole rôznych mocí, pretože tvorí základ právneho štátu a radikálne ovplyvňuje životy občanov. Problémy justície nie sú spôsobené formálnym zložením Súdnej rady, ale najmä kvalitou ľudí,“ píše ďalej aliancia.

Ako príklad uvádza, že členovia Súdnej rady nedávno poslali „na stáž na Najvyššom súde sudcu, ktorý koncom 90. rokov išiel so svojím podriadeným do Čiech na úplatkársku schôdzku a po opustení krajiny odmietol spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní“.

Problémy slovenskej justície sú podľa Aliancie Fair-play spôsobené najmä zneužívaním právomocí a nevyvodzovaním zodpovednosti, či už cez trestné konanie, disciplinárne súdy, alebo objektívne hodnotenia sudcov. „Žiadne z týchto problémov novela ústavy nerieši,“ dodáva sa vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytla Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaAnna VerešováAnna VittekováAnton ChromíkAnton MartvoňJán FigeľJúlius BrockaOtto BrixiRobert FicoZuzana Wienk
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieSMER-SD