Fico podľa Fedora spochybňuje základný pilier bezpečnosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas prijatia predsedu Európskej rady na Úrade vlády SR. Bratislava, 12. jún 2013. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 25. marca (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico podľa podpredsedu SDKÚ-DS Martina Fedora spochybňuje základný pilier bezpečnosti Slovenska. Fedor je znepokojený vyjadrením Fica, v ktorom spochybňuje najdôležitejší článok zakladajúcej zmluvy NATO, ktorý hovorí o povinnosti členských štátov poskytnúť všetku pomoc, vrátane vojenskej, členovi, ktorý je bezpečnostne priamo ohrozený.

„Spoliehať sa na Bezpečnostnú radu OSN, že nám v prípade priameho ohrozenia nášho štátu niekto príde na pomoc, je ilúzia a politický avanturizmus nehodný premiéra či prezidenta SR,“ povedal Fedor v utorok pre agentúru SITA.

Bezpečnostná kríza na Ukrajine podľa Fedora ukazuje, že ani v 21. storočí nie je územná integrita štátov samozrejmosťou. „V súčasnosti len NATO môže garantovať našu bezpečnosť a bezpečnosť našich spojencov. Takéto priame bezpečnostné garancie nezabezpečujú ani OSN, ani EÚ,“ zdôraznil.

Slovenskí vojaci slúžia vlasti, odchádzajú na Cyprus
Foto: SITA/Martin Havran

Podľa neho spochybňovať základné piliere bezpečnosti štátu je v priamom protiklade k životným, národným záujmom Slovenska, o ktorých predseda vlády tak často a rád rozpráva. „Je tiež pohŕdaním životmi našich vojakov, ktoré nasadzujú v spoločných operáciách NATO. Bezpečnosť ide ruka v ruke s prosperitou. Keď už vládna strana nevie prispieť k prosperite občanov a štátu, nemala by spochybňovať základy, na ktorých je postavená bezpečnosť našej vlasti,“ dodal.

Fica sa v nedeľu v diskusnej relácii TA3 V politike pýtali, či by ako prezident, ktorý je aj hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR, bol za to, aby Slovensko vypovedalo vojnu štátu, ktorý napadol iný členský štát Severoatlantickej aliancie.

„Už dnes nie je doba, kedy by sa štáty mali pridávať k nejakému inému štátu, ktorý bol napríklad napadnutý v rámci NATO. Rieši sa to úplne inak. Je tu jediný jeden inštitút, jeden mechanizmus, ktorý umožňuje použitie vojenskej sily, a to je Bezpečnostná rada OSN,“ povedal v relácii Fico. Slovensko má podľa premiéra svoje záväzky v medzinárodných štruktúrach, ale v prípade, ako je Ukrajina, si nemyslí, že by to bola cesta, ako riešiť vojenské konflikty.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin FedorRobert Fico
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy