Hygienici si posvietili na obedové menu, závery sú desivé

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Menu jedlo restauracia
ilustračné foto Foto: www.paleofoodies.com.au

BRATISLAVA 27. marca (WEBNOVINY) – Špinavé oblečenie aj nevyhovujúcu hygienu rúk zamestnancov zistili hygienici v slovenských reštauráciách, v ktorých podávajú obedové menu. Hygienici sa v reštauráciách stretli aj s hotovým jedlom skladovaným na podlahe či našli potraviny po dátume spotreby.

Za pochybenia padali pokuty a v štyroch prípadoch nariadili prevádzku dočasne zavrieť. Takéto výsledky má kontrola, ktorú Úrad verejného zdravotníctva vykonal v reštauráciách v období od 15. do 29. januára. Hygienici urobili dohromady 949 kontrol v 797 zariadeniach. Hygienické nedostatky zistili v 328 z nich, teda v 41 percentách reštaurácií.

Energetické bomby

Najviac nedostatkov zistili hygienici v reštauráciách v Trnavskom kraji, a to v 63 percentách kontrolovaných prevádzok. Ako druhý najhorší z kontrol vyšiel Bratislavský kraj s 50 percentami reštaurácií, ktoré pochybili. Ide o 25 reštaurácií, z ktorých 16 sa nachádza v hlavnom meste. Najmenej pochybení hygienici našli v reštauráciách v Košickom kraji (20 percent) a Nitrianskom kraji (31 percent).

Zástupkyňa hlavného hygienika SR Iveta Trusková upozorňuje na to, že obedové menu často máva vysokú energetickú hodnotu a vysoký obsah tukov. „U mužov tieto hodnoty presahovali podľa odporúčaných výživových dávok o 30 až 60 percent a u žien od 30 až 80 percent. Zároveň bol vysoký príjem bielkovín,“ hovorí Trusková. Ako príklad uviedla jeden z obedov – krémovú cesnakovú polievku s opečeným pečivom, pirohy plnené údeným mäsom so slaninou a bryndzou.

Ázijské bistrá nie sú najhoršie

Takýto obed mal energetickú hodnotu až 7531 kJ, pričom odporúčaný príjem pre obed je do 3500 kJ. Alarmujúce je podľa Truskovej aj zistenie, že jedlá boli v reštauráciách presolené. „Jeden obed naplnil príjem soli takmer na dva dni,“ hovorí. Úrad verejného zdravotníctva v takýchto prípadoch pokuty uložiť nemôže, keďže ide len o odporúčané dávky. Reštauráciám však odporučili, aby jedálny lístok upravili.

Hranolky
Foto: www.sodahead.com

Hygienici sa tentoraz zamerali na slovenské reštaurácie, ktoré podávajú obedové menu. Okrem iného zistili i nevhodné skladovanie potravín či nepovolené zamrazovanie čerstvých potravín, plesnivé steny či znečistenú kuchyňu.

Zlú povesť medzi ľuďmi mávajú aj ázijské bistrá. Ako hovorí Trusková, po tejto kontrole skončili slovenské reštaurácie podobne zle ako tie ázijské. „Zistené hygienické nedostatky boli porovnateľné,“ hovorí. Zároveň upozorňuje, že tentoraz navštívili reštaurácie, u ktorých už v minulosti zistili pochybenia a možno preto nedopadli v hodnotení dobre.

Za pochybenia rozdávali hygienici aj pokuty. Na mieste ich uložili 251, a to v sume viac ako 15 800 eur. Najviac pokút rozdali v Trnavskom a Žilinskom kraji. Za zistené nedostatky začal úrad aj 98 správnych konaní. V štyroch prípadoch dokonca nariadili dočasne uzatvoriť prevádzku za vážne a viaceré pochybenia. Šlo o reštaurácie vo Zvolene, Trnovci nad Váhom, Považskej Bystrici či o bufet v Štúrove. V troch prípadoch nariadili dočasne zavrieť kuchyňu reštaurácie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia