Učitelia sa potácajú na chvoste spoločnosti, tvrdí prorektor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ucitelka
Foto: special-ism.com

BRATISLAVA 28. marca (WEBNOVINY) – Viac ako 80-tisíc pedagógov v piatok oslávi svoj sviatok – Deň učiteľov. Tento deň si učitelia pripomínajú pri príležitosti narodenia známeho pedagóga Jana Amosa Komenského. Učitelia, ale aj školskí odborári sa však zhodujú na tom, že postavenie a ohodnotenie učiteľov v spoločnosti nie je také, aké by si zaslúžili.

Profesor Daniel Donoval zo Slovenskej technickej univerzity, ktorý pôsobí na vysokej škole ako pedagóg takmer 40 rokov hovorí, že spoločenské a finančné ohodnotenie učiteľov je nedostatočné.

„Mnohí kvalitní a zanietení učitelia hľadajú možnosti zárobku popri zamestnaní a nevyužívajú svoj potenciál na motiváciu a pestovanie tvorivosti mladej generácie pri riešení úloh. Svedčí o tom aktuálny, nie dobrý stav nášho školstva,“ upozorňuje riaditeľ Ústavu elektroniky a fotoniky Fakulty elektrotechniky a informatiky STU.

Potácanie sa na chvoste

Ak sa podľa neho neprijmú razantné opatrenia včas, Slovensko stratí svoju výhodu, ktorou je vysokokvalifikovaná pracovná sila, entuziazmus a tvorivý prístup pracovníkov k riešeniu úloh. Prorektor Univerzity Komenského v Bratislave Ľudomír Šlahor upozorňuje, že tak ako takmer všetko okolo nás, aj postavenie učiteľa sa v spoločnosti oproti minulosti výrazne zmenilo, a to k horšiemu.

„Investície do tzv. vedomostnej spoločnosti a do vzdelania, obľúbená floskula, ktorá tu už štvrťstoročie zaznievala z úst politikov akéhokoľvek zafarbenia, a ktoré sa naozaj ukázali len prázdnou frázou bez obsahu zapríčinili to, že učiteľ sa dnes potáca na chvoste spoločenského rebríčka,“ hovorí Šlahor.

Výkonný riaditeľ Slovenskej komory učiteľov pre Bratislavský kraj Vladimír Crmoman, ktorý je známy aj spoluorganizovaním vlaňajšieho štafetového štrajku v školách hovorí, že postavenie učiteľa v spoločnosti je odrazom toho, ako celá spoločnosť vníma školstvo. „Ak dám do priamej úmery to, aké je postavenie učiteľa k tomu, ako si ceníme školstvo, tak budúcnosť tejto krajiny bude závisieť len od toho, či sa ešte nájdu šikovní mladí ľudia, ktorí sa rozhodnú obetovať pre blaho našich detí a napriek všetkým prekážkam, ako je napríklad malá šanca založiť si rodinu, či kúpiť si vlastný byt, sa rozhodnú pre učiteľské povolanie,“ hovorí Crmoman.

Učitelia sú pre spoločnosť dôležití

Šéf Odborového zväzu pracovníkov školstva Pavel Ondek pri príležitosti Dňa učiteľov vyzdvihol potrebu učiteľského povolania. „Nebyť učiteľov nemôžeme budovať vedomostnú spoločnosť a mať vo všetkých oblastiach odborníkov, ktorí dokážu riešiť najzložitejšie problémy,“ hovorí Ondek, ktorý učiteľom k ich sviatku praje pevné zdravie a veľa úspechov pri práci. Zároveň ale dodal, že v mnohých prípadoch chýba pozitívne nazeranie na učiteľskú profesiu.

„Dôvodov je niekoľko: slabé finančné ohodnotenie, nedostatočná sociálna politika štátu, nízka ochrana učiteľa voči agresivite a mohli by sme menovať ďalšie,“ hovorí Ondek. Podľa šéfa odborárov vláda ich očakávania v oblasti zvyšovania platov doposiaľ naplnila iba čiastočne.

V piatok 28. marca minister školstva pri príležitosti Dňa učiteľov ocení vybraných pedagógov aj odborníkov z oblasti školstva. Deň učiteľov považuje minister školstva za oslavu jedného z najdôležitejších poslaní v spoločnosti. „Učitelia šíria múdrosť a formujú spoločnosť na princípoch humanizmu, vzdelanosti a základných civilizačných hodnôt. Učiteľom zaslúžene patrí úcta, mať rešpekt a presadzovať záväzok neustáleho zlepšovania ich spoločenského postavenia, a v tomto rámci aj zodpovedajúce finančné ohodnotenie,“ dodal Čaplovič.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavel ondekVladimír Crmoman