Aktivisti navštívili Jahnátka, dali mu petíciu o prasatách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slobode zvierat záleží na prasatách, spustila petíciu
Nezisková organizácia Sloboda zvierat spustila v uliciach Bratislavy petičnú podpisovú akciu určenú ministrom pôdohospodárstva všetkých členských krajín EÚ. Ochrancovia zvierat žiadajú dodržiavať legislatívu na ochranu prasiat. Bratislava, 21. marec 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 27. marca (WEBNOVINY) – Zástupcovia Slobody zvierat odovzdali v pondelok v Bruseli ministrovi pôdohospodárstva Ľubomírovi Jahnátkovi petíciu za zlepšenie životných podmienok prasiat. Agentúru SITA o tom informovala koordinátorka kampane Silvia Čaňová. Petičnú akciu organizovali aktivisti v celej Európskej únii, dokopy vyzbierali viac ako 475-tisíc podpisov.

Aktivisti odovzdali petície aj ostatným ministrom členských štátov únie, ktorí majú na starosti poľnohospodárstvo. Na Slovensku, kde akciu zastrešovala Sloboda zvierat, vyzbierali za dva a pol mesiaca takmer 2800 podpisov.

Obrazom: V centre Bratislavy stálo prasa

„Minuloročné odhalenia medzinárodnej organizácie Compassion in World Farming na 45 farmách v šiestich krajinách únie ukázali, že mnohé prasatá chované na európskych farmách žijú v holom prostredí bez obohatenia,“ povedala Čaňová. „Obohatenie, napríklad slama im má umožniť prirodzené správanie sa vo forme rýpania a skúmania prostredia.“

Miesto toho podľa Čaňovej žijú často vo vlastných výkaloch, bez veterinárnej starostlivosti a podstupujú bolestivé procedúry krátenia chvostov, zubov alebo kastrácie. Situácia na Slovensku sa podľa zástupcov Slobody zvierat veľmi nelíši od krajín, kde podmienky prasiat monitorovali, napríklad od Českej republiky. Petícia vyzýva ministrov, aby dohliadali na dodržiavanie všetkých nariadení a smerníc o životných podmienkach hospodárskych zvierat, ktoré Európska únia schválila.

Podľa údajov Slobody zvierat sa v EÚ chová približne 150 miliónov prasiat. „Sprísnenie kontrol a avizované vypracovanie manuálov pre farmárov, ktoré má v pláne Európska komisia, môžu zabezpečiť lepšie plnenie smerníc v prospech zvierat,“ povedala Čaňová. „Zvieratám to môže len pomôcť,“ dodala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Sloboda zvierat