Pod Rysmi spadla lavína, českých horolezcov ratoval vrtuľník

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vrtulnik
Foto: SITA/Ivan Čillík

POPRAD 27. marca (WEBNOVINY) – Horskí záchranári z Vysokých Tatier vo štvrtok zasahovali v masíve Rysov. Pomoc potrebovala pätica českých horolezcov, ktorú počas výstupu severovýchodnou stenou na Rysy tzv. Poľskou cestou zasiahla lavína.

Pravdepodobne samovoľne odtrhnutá lavína dosahujúca dĺžku približne 200 metrov zranila dvoch horolezcov. Ostatným sa nič vážnejšie nestalo. Horská služba požiadala o spoluprácu Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu z Popradu, ktorá z heliportu v Starom Smokovci vzala na palubu vrtuľníka horského záchranára. Po prílete na miesto nehody ošetril 49-ročného muža, ktorý si pri páde lavíny poranil sánku, ruku a utrpel odreniny tváre.

Zraneného muža nabalili do vákuového matraca a transportovali do popradskej nemocnice. Horský záchranár následne ošetril druhého 36-ročného muža s podozrením na poranenie krčnej chrbtice a vykĺbené rameno a pripravil ho na transport vrtuľníkom.

Po odovzdaní prvého zraneného sa vrtuľník vrátil po druhého horolezca, ktorého spoločne so záchranárom transportovali tiež do popradskej nemocnice. Zvyšná trojica horolezcov pokračovala cez Sedlo Váhy na Chatu pod Rysmi, kde boli horolezci ubytovaní, informovala Horská záchranná služba.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať