Bratislava chce obnoviť hrad Devín, pomôcť majú nórske fondy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hrad devin
Foto: SITA/Ján Lörincz

BRATISLAVA 28. marca (WEBNOVINY) – Na obnovu hornej časti hradu Devín v Bratislave mesto požiada o grant z nórskych fondov. Náklady na obnovu a sprístupnenie tejto národnej kultúrnej pamiatky mesto odhaduje na 300- až 400-tisíc eur, kompletný projekt musia podať do 14. apríla. Agentúru SITA o tom informoval bratislavský primátor Milan Ftáčnik.

Bratislavská samospráva plánuje po obnove sprístupniť v súčasnosti uzatvorenú hornú časť hradu Devín. Okrem výhľadu na okolie chcú návštevníkom ponúknuť aj expozície v zrenovovaných priestoroch hradu.

Veci, ktoré ešte nikto nevidel

Podľa primátora Ftáčnika pre návštevníkov chcú sprístupniť zaujímavosti, ktoré zatiaľ možno ešte nikto nevidel, lebo boli objavené pri archeologickom prieskume hradu. „Zámerom žiadosti o grant je obnoviť hrad a sprístupniť ho verejnosti. Pripraviť tam náučné trasy, ktoré návštevníkom ukážu, ako hrad Devín kedysi vyzeral a aké bohatstvo v sebe skrýval,“ priblížil Ftáčnik.

Hrad Devín je národnou kultúrnou pamiatkou, jeho horná časť však potrebuje rekonštrukciu. Tú by mesto chcelo financovať z grantového programu Zachovanie a revitalizácia kultúrneho dedičstva a Podpora rozmanitosti v kultúre a umení v rámci európskeho kultúrneho dedičstva. Na obnovu hradu mesto požiada o 400-tisíc eur z Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu, 15-percentami by sa mala na projekte podieľať aj Bratislava.

Spolufinancovanie by mesto vyšlo na 45- až 60-tisíc eur, odhaduje samospráva. O zámere obnoviť hrad Devín mali vo štvrtok na zasadnutí zastupiteľstva rokovať bratislavskí mestskí poslanci. K bodu sa však nedostali, zastupiteľstvo večer už nebolo uznášaniaschopné.

Horná časť hradu je roky uzavretá

Podľa primátora Ftáčnika to však nie je problém, poslanci mali hovoriť zatiaľ len o zámere a žiadosť o grant môže mesto poslať aj bez prerokovania. Na poslanie projektu totiž mestu neostáva veľa času, stihnúť to musia do 14. apríla. „Nie je tam zatiaľ potrebný súhlas zastupiteľstva. Ak bude potrebné doložiť spoluúčasť, tak verím, že to poslanci podporia,“ povedal Ftáčnik.

Horná časť hradu Devín je od roku 2008 uzavretá. V rokoch 2008-2010 v tejto časti hradu opravovali staticky porušené hradbové murivo nad prístupovým schodiskom. Súčasťou rekonštrukcie bol aj archeologický výskum, pri ktorom objavili najstaršiu stredovekú fázu na hornom hrade – obrannú vežu a na dolnej terase odkryli architektúry z 15.-17. storočia.

Práce na hrade zastavili

Archeologický výskum síce ukončili, no v druhej etape rekonštrukcie plánovali vybudovať pamiatkovú rezerváciu nálezov, vybudovať prístupovú cestu a zrekonštruovať výstavné priestory. To sa však nepodarilo, práce na hornom hrade z finančných dôvodov pozastavili. Dodnes na to na svojej internetovej stránke upozorňuje Múzeum mesta Bratislavy.

Od uzávierky hornej časti hradu je preto aj základné vstupné zľavnené na tri eurá. Mesto predpokladá, že obnovou pamiatky by sa mohlo vrátiť aj pôvodné štvoreurové vstupné. Samospráva na základe návštevnosti z minulých rokov predpokladá, že by na vstupnom mohli zarobiť ročne približne 60-tisíc eur, peniaze zo vstupného by potom opäť putovali na správu hradu Devín. Podľa samosprávy to prispeje aj k udržateľnosti projektu pre ďalšie obdobie, čo je jednou zo základných podmienok správcu grantového programu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Milan Ftáčnik