Veľká noc sa blíži, Slovensko spozná najkrajšiu kraslicu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Veľká noc sa blíži, Slováci už mohli obdivovať prvé kraslice
Veľkonočné vajíčka sú symbolom Veľkej noci. Pretože obsahujú zárodok života, boli v mnohých kultúrach symbolom plodnosti, života a vzkriesenia. Na snímkach sú vajíčka z výstavy To vajíčko maľovanô... v Banskej Bystrici. Foto: SITA/Ján Viazanička

DOLNÝ KUBÍN 1. apríla (WEBNOVINY) – Najkrajšie slovenské kraslice ocenia a vystavia v utorok 1. apríla v Dolnom Kubíne. Na 13. celoštátnej posúťažnej predajnej výstave O najkrajšiu kraslicu sa svojimi prácami bude v priestoroch Oravského kultúrneho strediska prezentovať 40 dospelých a 53 detských tvorcov, výstava potrvá do 30. mája.

„V aktuálnom ročníku súťaže dominovali kraslice voskované, dierkované a dekorované nitkou, časté boli i experimentálne spôsoby zdobenia. Námety zdobenia kraslíc boli inšpirované ornamentálnymi, ľudovými prvkami ako aj obdobím jari. V tomto roku mohli súťažiaci poslať najviac desať kraslíc, i preto bude aktuálna výstava najmä porovnaním kvality a umeleckej zručnosti krasličiarok a krasličiarov,“ povedal Miroslav Žabenský, riaditeľ Oravského kultúrneho strediska, ktoré súťaž organizuje.

Obrazom: Veľká noc sa blíži, Slováci už mohli obdivovať prvé kraslice

Hlavnú cenu 13. ročníka celoslovenskej súťaže O najkrajšiu kraslicu odovzdajú v utorok v Oravskom kultúrnom stredisku Alene Pelechovej z Rakovca nad Ondavou. Z detských prác porota v mladšej kategórii päť až 11 rokov ocení prvým miestom kolektívnu prácu detí z Materskej školy Obrancov mieru z Dolného Kubína, v kategórii 12- až 18-ročných najviac zaujali kraslice Kristíny Demkovej z Vojčíc.

Spomedzi dospelých si ceny odnesú Zuzana a Edita Brisudové z Brestovian za kolekciu paličkovaných kraslíc a Alena Lövingerová z Malcova za kolekciu voskovaných kraslíc. Dierkovanými kraslicami porotu najviac zaujala kolekcia Dezidera Kremera z Bíne, cenu za kreativitu dostane Tatiana Vajdová zo Zvolena.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať