Muž sa družke vyhrážal mínou z druhej svetovej vojny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Municia miny mina
Starostku obce Nižný Komárnik čakalo v lese prekvapenie. Foto: SITA/KR PZ Žilina

BANSKÁ BYSTRICA 29. marca (WEBNOVINY) – Leteckú mínu z čias druhej svetovej vojny mal doma 47-ročný Ivan z Brezna, ktorý svojej družke odkázal, že ak sa k nemu nevráti, „bude lietať ako papier“.

Policajti ho obvinili z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, pritom už v minulosti bol viackrát trestne stíhaný a za nedovolené ozbrojovanie aj odsúdený. O prípade informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

,Bude lietať ako papier‘

Ivan v stredu v Brezne v časti Zadné Halny po jednom mužovi odkázal svojej družke, aby sa k nemu vrátila. Inak má pripravené prekvapenie, že „bude lietať ako papier“. Muž, ktorý mal odkaz odovzdať, však zistil, že pod prekvapením mal Ivan na mysli delostreleckú mínu. Podozrivého muža policajti ešte v tú noc zadržali. Keď ho zatýkali, bol opitý, v dychu mu namerali 1,48 promile.

Policajti pritom našli delostreleckú mínu dlhú 32 centimetrov. Na druhý deň mu pri domovej prehliadke našli dva zapaľovače na vytvorenie plameňa, dymovnicu, delobuch a šesť nábojov.

Z míny si chcel vyrobiť vázu

Keďže delostrelecká mína sovietskej výroby je v tomto prípade ostrá munícia plnená trhavinou, teda výbušninou, tak podlieha zákonu o banskej činnosti, výbušninách a o štátnej banskej správe. Mínu si Ivan doniesol do drevárne vedľa svojho rodinného domu z lesa, keď bol vlani v decembri na kopci Vagnár nazbierať čečinu. Niekto mu tam pri potoku ukázal kus železa. Ivan si chcel z míny vyrobiť vázu. Teraz mu hrozí väzenie až na osem rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať