Operenci oslavujú, v utorok je Medzinárodný deň vtáctva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kvet, vtak
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 1. apríla (WEBNOVINY) – V utorok 1. apríla si pripomíname Medzinárodný deň vtáctva. Práve v tomto období totiž vrcholí návrat sťahovavých vtákov zo zimovísk v Afrike späť do Európy. Na našom území si tento deň pripomíname už od roku 1900, keď vítanie vracajúcich sa vtákov organizoval ornitológ Oto

Vtáčia migrácia je fascinujúci fenomén, ktorý ľudí udivuje odjakživa. Prelet a prekonávanie obrovských vzdialeností na miesta s dostatkom potravy počas sezóny rozmnožovania či zimovania predurčila vtáky stať sa jednými z najúspešnejších živočíchov sveta,“ povedal Ján Gúgh z organizácie Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko.

Vďaka svojej mobilite a schopnosti prekonávať obrovské vzdialenosti žijú vtáky po celom svete,“ dodal. Podľa Gúgha už ornitológovia spozorovali na Slovensku 42 druhov vracajúcich sa vtákov. V dôsledku teplého počasia totiž tento rok začala migrácia vtákov o niekoľko týždňov skôr.

Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife organizuje v súvislosti s Medzinárodným dňom vtáctva niekoľko podujatí. V Bratislave pripravujú v utorok vítanie bocianov. Vo Zvolene v priebehu pondelka a utorka organizujú podujatie zamerané na poznávanie vtákov, ich odchyt a krúžkovanie. V sobotu 5. apríla prebehne v Žitavskom luhu, okres Nové Zámky pozorovanie migrujúcich bahniakov, kačíc, žeriavov, husí a spevavcov.

V ten istý deň bude možné vtáky pozorovať aj v Čuňove. V nedeľu 6. apríla akcie uzavrie Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny, ktorý v Prievidzi zorganizuje exkurziu do Mestského parku spojenú s poznávaním hlasov vtákov a diskusiou o ochrane vtáctva. Nadšenci sa tiež môžu zapojiť do dokumentácie migrujúcich vtákov a posielať údaje o nich ornitológom. Podrobnosti o všetkých podujatiach sa záujemcovia môžu dozvedieť na stránke www.vtaky.sk alebo na adrese gugh@vtaky.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať