Výbuch v tuneli Šibenik, polícia ukončila vyšetrovanie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sibenik
Miesto tragickej nehody, pri ktorej zavalilo šiestich robotníkov na stavenisku tunela Šibenik pri Levoči. Foto: SITA/Prezídium Hasičského a záchranného

POPRAD 31. marca (WEBNOVINY) – Polícia ukončila vyšetrovanie výbuchu v tuneli Šibenik na stavbe diaľnice D1 Jánovce – Jablonov v okrese Levoča, pri ktorom zahynul strelmajster a piati ľudia sa zranili.

„Na základe vykonaného vyšetrovania, znaleckého skúmania, odborných posudkov a ďalších úkonov vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie, pretože vo vzťahu k prečinu usmrtenia tento skutok nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci a vo vzťahu k prečinu ublíženia na zdraví je trestné stíhanie neprípustné, proti tomu, kto zomrel,“ informoval hovorca prešovskej polície Daniel Džobanik. Vyšetrovanie pre prečin usmrtenia a pre prečin ublíženia na zdraví začala polícia krátko po tragickej udalosti.

Úmrtiu strelmajstra nemohli zabrániť

Vyšetrenia vzoriek biologických materiálov na prítomnosť alkoholu a skupín bežných liekov boli u nebohého negatívne. V prípade smrti strelmajstra sa úmrtiu nedalo zabrániť aj napriek včasnej a odbornej medicínskej pomoci, ktorá mu bola poskytnutá. K úmrtiu došlo v dôsledku kombinácie závažných, život ohrozujúcich poranení, spôsobených výbuchom a zásahom kameňa.

V rámci vyšetrovania však polícia zistila porušenia právnych predpisov zo strany zamestnávateľa strelmajstra, a to zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a zákona o banskej činnosti, výbušninách a o štátnej banskej správe, ako aj Zákonníka práce. Riešenie týchto nedostatkov je podľa hovorcu polície v kompetencii inšpektorátu práce a banského úradu.

Výbuch v tuneli Šibenik nastal 12. augusta 2013 okolo 4:30. Pri razení tunela bol pod odborným vedením strelmajstra vykonávaný odpal náloží v južnej tunelovej rúre. Po navŕtaní čelby tunela, umiestnení trhaviny a jej odpálení, časť trhaviny opakovane neexplodovala.

Obrazom: Tragédia na stavbe diaľničného tunela Šibenik

Osudová neriadená explózia

Strelmajster sa preto rozhodol lokalizovať a zneškodniť zlyhané nálože. To sa trikrát za sebou opakovalo bez mimoriadnej udalosti. Pri štvrtej likvidácii nevybuchnutej trhaviny však došlo k jej nečakanej a neriadenej explózii. Pri výbuchu a páde horniny utrpel strelmajster ťažké zranenia, ktorým po vyslobodení z tunela na stavenisku diaľnice o 6:22 podľahol. Ďalší dvaja pracovníci utrpeli ťažké zranenia a traja ľahké zranenia.

Vyšetrovaním polícia zistila, že strelmajster pri zneškodňovaní nevybuchnutých náloží trhaviny vo vrtoch porušil niekoľko predpisov a postupov. Zneškodňovanie náloží strelmajster vykonal v rozpore s postupom, ktorý pri zlyhávkach a ich likvidácii predpisuje výrobca daného neelektrického roznetného systému, v rozpore s technickým projektom odstrelov v tuneli Šibenik, ako i v rozpore so zákonom o banskej činnosti, výbušninách a o štátnej banskej správe a v rozpore s vyhláškou Slovenského banského úradu o výbušninách.

Nesprávny postup

Podľa vyšetrovania polície strelmajster nesprávnym pracovným postupom namiesto prefúknutia odrezanej časti detonačnej trubičky rozbušky na podložku skúšal tento kúsok zasunutím do iskrišťa iskrovej roznetnice, kde v časovom sklze, psychickom, ako aj fyzickom vypätí po niekoľkonásobnom odstraňovaní zlyháviek, následne detonačnú trubičku vsunul do iskrovej roznetnice.

Detonačnú trubičku však neodrezal od samotnej rozbušky a vykonal odpal, čím došlo k explózii zlyhanej trhaviny vo vrte. Skúmané vzorky použitej trhaviny boli podľa vyšetrovateľov v dobrom technickom stave a nevykazovali znaky, ktoré by mohli viesť k neočakávanej iniciácii. Na základe výsledkov vyšetrovania k výbuchu a následnému usmrteniu a zraneniam by nemuselo dôjsť, ak by boli dodržané návody na používanie roznetného systému dané výrobcom, technicky projekt odstrelov a ďalšie právne predpisy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia