Martvoň: Kiska a Lipšic sa dohodli na členoch súdnej rady

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kiska
Kandidát na prezidenta Andrej Kiska počas tlačovej besedy k ukončeniu jeho volebnej kampane pred druhým kolom prezidentských volieb. Bratislava, 26. marec 2014. Foto: SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 2. apríla (WEBNOVINY) – Predseda NOVA Daniel Lipšic je podľa poslanca Národnej rady SR za Smer-SD Antona Martvoňa s Andrejom Kiskom dohodnutý, kto majú byť traja členovia Súdnej rady SR, ktorých menuje prezident SR.

Ako povedal Martvoň v pondelok novinárom, je to zjavné, keď Lipšic tak bojuje za to, aby zostala prezidentovi kompetencia menovať členov Súdnej rady SR. Zároveň upozornil, že aj Lipšic priznal, že v Súdnej rade SR niektoré veci prechádzajú o jeden, dva hlasy. „Teda súdna rada funguje demokraticky. Lipšic a opozícia zavádzajú,“ konštatoval Martvoň.

Návrh predložili pred voľbami

Martvoň upozornil, že návrh novely ústavy bol predložený ešte pred voľbami. „Návrh bol mienený objektívne, teda nie proti konkrétnej osobe, keďže sme nevedeli, kto bude prezidentom. Keby sa teda stal prezidentom Robert Fico, tiež by sa ho to dotklo,“ uviedol. Podľa neho stranu NOVA nikto nevolil do parlamentu. „NOVA vznikla oddelením a zutekaním a zradením mandátu KDH. Keď Lipšic bol v KDH ako minister, mohol iniciovať zmeny a neurobil tak,“ povedal Martvoň.

Vypúšťať niektoré ustanovenia návrhu za to, že si to praje Richard Sulík a Lipšic by bolo podľa Martvoňa nedôstojné pre voličov Smeru-SD. Opozícii odporúča, aby rokovala o možnosti navrhnúť niektorých členov Súdnej rady SR. Zároveň však dodal, že opozícia sa nevie dohodnúť na ničom.

Nezávislá súdna rada

Súdna rada by mala byť podľa Martvoňa čo najviac nezávislá. Prezident je podľa neho reprezentant výkonnej moci rovnako ako vláda. „Čím viac sa bude oslobodzovať kreácia súdnej rady od výkonnej moci, tým to bude lepšie,“ dodal.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS), NOVA a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) v pondelok vyzvali Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), aby nepodporilo ústavné zmeny, ktoré by zobrali právomoci prezidentovi SR.

VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaDaniel LipšicRichard SulíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie Súdna rada SR