Obmena stíhačiek musí byť krytá peniazmi, upozorňuje Fedor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
MiG 29
Stíhačky typu MiG-29 Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 2. apríla (WEBNOVINY) – Koncepcia vzdušných síl, ktorú pripravuje rezort obrany a mala by vyriešiť aj dilemu, čo so slovenským bojovým letectvom, dnes postavenom na MiG-och, musí mať reálne krytie peniazmi zo zdrojov mimo rezortu obrany. S takýmto apelom prišiel bývalý minister obrany a poslanec Martin Fedor (SDKÚ-DS), ktorý má informácie o tom, že návrh materiálu už na ministerstve dostáva finálnu podobu.

„Vzdušných zámkov a plánov sme už na Slovensku mali dosť,“ upozornil Fedor. Okrem toho by malo podľa neho ministerstvo predstaviť komplexné rozvojové plány celej armády. Podľa rozvojových plánov Ministerstva obrany (MO) SR z minulého roka by si prezbrojenie armády vyžiadalo štyri miliardy eur.

Jedna z najnákladnejších častí

Letectvo Fedor označil za mimoriadne dôležitú zložku armády a ochranu vzdušného priestoru za jeden z najdôležitejších záväzkov voči NATO. Pritom nadzvukové stíhacie letectvo patrí k najnákladnejším častiam armády.

„Podľa môjho názoru stav, aký je dnes, teda prevádzka MiG-ov, sa stáva strategicky a technicky neúnosnou,“ vyhlásil Fedor. Finančné náklady sú podľa neho doslova neakceptovateľné. „Už v súčastnosti sa nachádzame za hranicou určenej bezpečnosti, aj s rizikom vzniku leteckých havárií,“ upozornil exminister. Slovensko sa podľa neho musí odstrihnúť od závislosti ozbrojených síl na Rusku.

Rezort o detailoch nehovorí

Podľa Fedora bude pripravovaný dokument pravdepodobne obsahovať aj výmenu nadzvukových stíhačiek – dúfa v to a v tom bude mať vláda aj jeho podporu. Rezort obrany o detailoch dokumentu ešte nehovorí.

„K návrhu koncepcie letectva prebehli odborné konzultácie o navrhovaných riešeniach. Tie boli prezentované expertom v oblasti vojenského letectva, ako aj politikom, ktorí v minulosti pôsobili v rezorte obrany a venujú sa danej problematike. Po vyhodnotení ich pripomienok sa budeme snažiť o to, aby koncepcia letectva odzrkadľovala politický aj odborný konsenzus,“ uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Vedenie rezortu pôvodne avizovalo, že dokument bude hotový už v januári.

Podľa Fedorových informácií pripravuje vláda plán, ktorý je pre ňu typický – obstarať a zazmluvniť, ale splácanie sa má odsunúť až za horizont roku 2016, teda po ďalších parlamentných voľbách. Pritom záväzky sa nemajú týkať len stíhacieho letectva, ale aj iných druhov techniky. „Síce sa chystá modernizácia ozbrojených síl, ale bude to modernizácia na dlh,“ povedal. Fedor.

Fedor chce transparentné obstarávanie

Fedor bude trvať na transparentnom obstarávaní. Chce naliehať na zlúčenie letky ministerstva obrany a rezortu vnútra, ktoré zabezpečuje leteckú dopravu ústavných činiteľov. „Slovensko si nemôže dovoliť taký rezortizmus, akým sme svedkami,“ povedal. Do plánov rozvoja chce presadiť nadnárodnú spoluprácu. Podľa neho sme už premrhali šancu dohody s Českou republikou, ktorá nedávno rozhodla o predĺžení prenájmu lietadiel Gripen.

Mig glvac
Foto: SITA/Ján Viazanička

Podľa Fedora je už prekonaný model nákupu nových lietadiel, dnes už sa väčšinou využíva prenájom. Aj minister obrany Martin Glváč naznačil, že nákup stíhačiek nie je reálny a skôr by mohlo ísť o prenájom.

„Určite nemáme na to, aby sme nakúpili nové stíhačky,“ upozornil Glváč na prelome rokov a dodal, že ak by padlo rozhodnutie o prechode na iné lietadlá, tak je potrebných ďalších 18 až 24 mesiacov na logistickú prípravu, výcvik pilotov a dodávku lietadiel. V prípade prenájmu by rezort chcel, aby mali piloti garantovaný nálet 1 200 hodín, ktorý je potrebný pre slovenských pilotov.

Koncepcia je nastavená tak, aby zohľadňovala ekonomické možnosti rezortu, reagoval na Fedorove slová rezort obrany. „Po schválení koncepcie budú vyhlásené medzinárodné tendre. V prípade, že bude možnosť spoločného verejného obstarávania, ktorá bude efektívna, nebudeme sa tomu určite brániť,“ uvidela Balleková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin FedorMartin Glváč
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SR