Marec bol extrémne teplý, meteorológovia namerali rekord

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pocasie leto slnko labut
ilustračné foto Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 6. apríla (WEBNOVINY) – Marec v roku 2014 bol na Slovensku najteplejším marcom v histórii meteorologických meraní u nás. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej internetovej stránke.

Priemerná mesačná teplota vzduchu v marci dosiahla takmer na všetkých meteorologických staniciach s denným spravodajstvom najvyššie hodnoty v celom období ich prevádzky.

Veľké rozdiely teplôt

Prvýkrát v období prevádzky meteorologických staníc u nás priemerná mesačná teplota vzduchu v marci prekročila hranicu 10 stupňov Celzia. Pre marec boli typické dni s veľkými rozdielmi medzi maximálnou a minimálnou dennou teplotou vzduchu, pomerne často aj 20 stupňov, v najkrajnejších prípadoch až 26 stupňov.

Predpokladom pre rýchly vzostup dennej teploty vzduchu bol často sa opakujúci nerušený slnečný svit, čo spôsobilo, že tohtoročný marec bol napríklad v Bratislave na letisku druhý najslnečnejší aspoň od roku 1951.

Málo zrážok aj snehu

Nedostatok snehovej pokrývky v zime, málo zrážok v marci, veľa slnečných a v niektorých dňoch aj veľmi veterných dní spôsobilo vysušovanie prírodného prostredia, čo sa prejavilo aj na nízkej priemernej relatívnej vlhkosti vzduchu v popoludňajších hodinách.

Tento trend sa v posledných rokoch v Bratislave zvýrazňuje. Po zrážkovo nevýraznej zime dosiahli marcové úhrny zrážok najnižšie hodnoty na Záhorí, kde to nebolo ani 10 mm za celý mesiac a iba o pár milimetrov viac zrážok spadlo aj v západnej polovici Podunajskej nížiny a v Bratislave. Toto je podľa SHMÚ pri aktuálnom vývoji počasia veľmi nepriaznivá situácia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav