Žiaci sa môžu podeliť o to, čo čakajú od strednej školy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ziaci sutaz deti
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 5. apríla (WEBNOVINY) – Medzi žiakmi zisťujú, aké sú ich predstavy, postoje či očakávania pri výbere stredoškolského štúdia. Žiaci základných a stredných škôl dostávajú dotazníky, ktoré by mali priniesť aj odpoveď na otázku, či záujem mladých ľudí o študijné a učebné odbory zodpovedá potrebám trhu práce.

Prieskum v 300 základných školách a 278 stredných školách medzi študentmi i učiteľmi robí Štátny inštitút odborného vzdelávania. Zisťovanie medzi 27-tisíc žiakmi potrvá do konca mája.

„Výsledky prieskumu budú použité pri analýze, ktorá by mala odhaliť trhliny spôsobujúce nízku atraktívnosť štúdia technických odborov v stredných odborných školách ako aj príčinu nepomeru v záujme žiakov na jednej strane a v aktuálnej potrebe odborníkov na trhu práce na strane druhej,“ informuje hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák. Prvé výsledky zo stredných škôl budú známe v júni a postoje deviatakov v júli.

Žiaci odpovedajú v dotazníkoch, učitelia a výchovní poradcovia ich môžu vyplniť a odoslať cez internet. Prieskum je súčasťou národného projektu Rozvoj stredného odborného vzdelávania, ktorého zámerom je prepojiť odborné vzdelávanie a prípravu v stredných školách s potrebami praxe. „Konečným cieľom tejto aktivity je navrhnúť nástroje na lepšie využitie a zdokonalenie potenciálu mladých ľudí vo vzťahu k ich budúcej profesijnej kariére,“ dodáva Kaliňák. Projekt je financovaný z eurofondov, stáť bude 44 miliónov eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michal Kaliňák