Nora Mojsejová na slobodu nepôjde, súd jej predĺžil väzbu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nora mojsejova
Košická podnikateľka Nora Mojsejová úspešne uniká obžalobe. Košický krajský súd v stredu odročil odvolacie pojednávanie. Košice, 19. marec 2014. Foto: SITA/Miroslav Vacula

KOŠICE 3. apríla (WEBNOVINY) – Košická podnikateľka Eleonóra Mojsejová ostáva naďalej vo vyšetrovacej väzbe. Rozhodol o tom vo štvrtok košický krajský súd a vyšetrovaciu väzbu jej predĺžil o tri mesiace.

V odvolacom konaní krajský súd tak potvrdil pôvodné rozhodnutie okresného súdu. Krajský súd zamietol sťažnosť Nory Mojsejovej, aby zrušil vyšetrovaciu väzbu, pretože pominuli jej dôvody, a aby ju pustil na slobodu. Zamietol aj návrh prokurátora, aby rozšíril dôvody vyšetrovacej väzby Nory Mojsejovej a predĺžil ju o sedem mesiacov.

Miliónová škoda

V odôvodnení predseda senátu uviedol, že dôvody kolúznej väzby trvajú, Nora je obvinená z viacerých pokračujúcich trestných činov a spôsobená celková škoda je veľká – vyše sedem miliónov eur. Doložil, že podrobné zdôvodnenie doručí písomne procesným stranám.

Ako povedala obhajkyňa Nory Mojsejovej, s rozhodnutím súdu nie sú spokojné a podniknú zákonné kroky. Nora Mojsejová pred súdom argumentovala, že okrem jedného, ani jeden ďalší svedok nevypovedal, že by sa ho snažila ovplyvniť či vyvíjala nátlak. Keď potom vo svojom vystúpení začala odbiehať od podstaty prejednávanej veci, predseda senátu ju viackrát napomenul. „Tu nie ste pred televíznymi kamerami a toto nie je cirkus,“ povedal predseda senátu, keď Nora nedbala na jeho upozornenia, nech sa drží merita veci.

Ovplyvňovanie svedkov

K sťažnosti prokurátora predseda senátu uviedol, že vyšetrovanie už prebieha dlho a ďalšie predĺženie o tri mesiace by malo vyšetrovateľovi stačiť na dokončenie vyšetrovania. Košická podnikateľka Nora Mojsejová je vo väzbe už od 3. septembra minulého roku, teda sedem mesiacov. V júni minulého roku ju obvinili z daňových podvodov. Keďže podľa vyšetrovateľov existovali dôkazy o tom, že by Nora Mojsejová ovplyvňovala na slobode niektorých svedkov, navrhli väzbu.

Medzitým vyšetrovatelia Noru obvinili z ďalšej ekonomickej trestnej činnosti spolu s inými osobami, pričom celková škoda predstavuje viac ako sedem miliónov eur. Nora vyslovila námietku zaujatosti voči všetkým košickým sudcom a žiadala najvyšší súd, aby veci pridelil inému súdu. Ten neuznal námietku zaujatosti, ani vec nepridelil inému súdu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Nora Mojsejová