Slotovi čoskoro vrátia vodičák, o odpustenie trestu nežiadal

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ján Slota
Predseda SNS Ján Slota vyhral súdny spor so Spoločnosťou 7 Plus. Foto: ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič

ŽILINA 3. apríla (WEBNOVINY) – Ján Slota o odpustenie zvyšku ročného zákazu sadnúť za volant zatiaľ nepožiadal, vodičák by mu tak mali vrátiť v máji. „Odsúdený do dnešného dňa nepožiadal Okresný súd Čadca o odpustenie zvyšku trestu zákazu činnosti viesť motorové vozidlá,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová Záborská.

Krajský súd v Žiline v marci potrestal bývalého šéfa SNS zákazom viesť motorové vozidlá na jeden rok a pokutou 3000 eur, alebo v prípade nezaplatenia tromi mesiacmi väzenia.

Slota opäť sadne za volant

Podľa prokurátora a hovorcu Krajskej prokuratúry Žilina Milana Cisarika ročný trest zákazu sadnúť za volant Slotovi plynie už od mája minulého roka, keď mu zadržali vodičák hneď po spáchaní trestného činu. Ak by požiadal súd o odpustenie zvyšku tohto trestu a súd by mu vyhovel, mohol by niekdajší šéf národniarov sadnúť za volant dokonca hneď.

Krajský súd v Žiline síce 19. marca v odvolacom konaní potvrdil, že Ján Slota je vinný z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, no pôvodný trest mu znížil na rok bez vodičáka plus 3000 eur.

Okresný súd Čadca totiž vlani v novembri uložil bývalému šéfovi Slovenskej národnej strany peňažný trest 5 000 eur a zákaz viesť motorové vozidlo na 16 mesiacov. Zmiernenie trestu odôvodnil Krajský súd v Žiline tým, že Jána Slotu je v tejto veci potrebné súdiť a trestať rovnako ako ktoréhokoľvek iného občana a nie ako politika, pričom znížený trest je vo väčšej rovnováhe s verdiktmi v obdobných prípadoch.

Jazda pod vplyvom alkoholu

Za trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky môže súd uložiť trest odňatia slobody až na jeden rok, prípadne peňažný trest od 160 do 331 930 eur. „Páchateľovi môže byť uložený aj trest zákazu činnosti, teda viesť motorové vozidlo až na 10 rokov. V obdobných prípadoch súdy ukladajú väčšinou peňažný trest a zákaz činnosti,“ povedal Cisarik.

Slotu minulý rok v máji zastavila v Čadci policajná hliadka s podozrením, že šoféruje pod vplyvom alkoholu. Bývalý šéf Slovenskej národnej strany sa však odmietol podrobiť dychovej skúške i vyšetreniu krvi a policajti ho preto predviedli na obvodné oddelenie do Čadce. Keďže Slota odmietol aj vypovedať, prokuratúra nemohla využiť super rýchle konanie a polícia ho prepustila.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Slota