Policajti strieľajú na civilistov bežne, obhajoval Kaliňák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Policia pmj dialnica
Foto: ilustračné, SITA/Tomáš Somr

BRATISLAVA 3. apríla (WEBNOVINY) – Policajti strieľajú podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka na civilistov pravidelne. Ako povedal dnes novinárom po mimoriadnom rokovaní branno-bezpečnostného výboru, ktorý rokoval o streľbe policajtov na študentov v aute minulý rok v júni, takéto policajné zákroky sa dejú tri až štyrikrát do týždňa. Bežné zákroky polície sú v stovkách a tisícoch.

Galko chcel na rokovaní študentov

Kaliňák vo štvrtok poslancom vysvetľoval vyšetrovanie zákroku policajtov inšpekciou. Podľa neho inšpekcia objavila v kauze dve závažné chyby. Zdôraznil, že policajti, ktorí zasahovali na diaľnici pri Malackách, mohli dostať informáciu, že po aute, v ktorom boli študenti, už nie je vyhlásené pátranie, pretože nepatrí pôvodnému majiteľovi, skôr, ak by jeden z operačných dôstojníkov postupoval podľa pravidiel. „Druhá chyba bola, že nebol žiadny dôvod, aby boli študenti tri hodiny zadržiavaní na diaľnici. To je druhé zlyhanie. Spravili sme dve chyby, za ne sme zodpovední spraviť adekvátnu nápravu,“ povedal.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko a člen výboru chcel, aby na rokovaní boli prítomní aj dotknutí študenti. To však výbor neodsúhlasil, pretože rokoval bez prítomnosti verejnosti. „To nie je vyšetrovací výbor. Parlament nemá vyšetrovacie výbory. Keď je zasadanie neverejné, je neverejné pre všetkých,“ povedal Kaliňák.

Galko však vidí v kauze závažný posun, pretože Kaliňák uznal viacero pochybení a uznal, že študenti budú mať nárok na náhradu škody. „To je v príkrom rozpore s tým, že sa o náhradu škody usilovali a bolo to odmietnuté. Ďalší výrazný posun je, že Kaliňák uznal, že policajti vydávali zrejme zmätočné pokyny. To je absolútny posun. Študenti sa mali právo domnievať, že mohli odísť,“ zdôraznil Galko.

Záznam z diaľnice vraj zničili

Kaliňák však podľa neho naďalej tvrdí, že policajti postupovali pri streľbe podľa predpisov, pretože mali informáciu, že v aute sa nachádza nebezpečný ozbrojený páchateľ a polícia po tom aute pátra. „To bola najhrubšia chyba, že mali v pátraní auto, ktoré tam už dávno nemalo byť,“ konštatoval Galko, podľa ktorého minister mal veľmi veľa zlých informácií a snažil sa študentov vmanipulovať do polohy, že sa snažia vytĺcť peniaze. „Prvá sťažnosť bola podaná 8. júla, pričom zákrok sa odohral 24. júna. Minister o tejto sťažnosti vôbec nevedel. Takisto nevedel, že sa sťažovali na ponižovanie. Ľudia, ktorí pod ním pracujú, ho zavádzali,“ vyhlásil Galko.

Škandalózne podľa Galka je, že bol zlikvidovaný videozáznam zo zásahu polície a bude ťažké sa dopátrať pravdy. Podľa ministra video bolo zničené, lebo nebol dôvod, aby existovalo. „Nie je žiadny spor o tom, čo je na tom videu,“ uviedol Kaliňák. Galka vôbec nepresvedčil postup policajtky, ktorá po troch hodinách, keď už vedeli, že zadržali nevinných ľudí, si zmyslela, že spraví bezpečnostnú prehliadku dievčaťu a pritom sa hľadal muž. „Ani jednému z mužov však prehliadka vykonaná nebola. Ani jeden si nemusel dať dole nohavice. To minister ani policajný prezident neboli schopní vysvetliť,“ zdôraznil.

Kaliňák podľa advokátov klame

Galkovi však na rokovaní neprešli dva návrhy uznesení. Obe zamietli poslanci Smeru-SD. „Je škandál, že poslanci Smeru nie sú ochotní dozvedieť sa, čo sa stalo. Nemôžu sa takto zahladzovať stopy,“ povedal.

Advokát študentov Karol Spišák novinárom povedal, že viaceré Kaliňákove vyjadrenia sa nezakladajú na pravde. Ministerstvo nereagovalo na list, kde žiadal o stretnutie s kompetentnými. Upozornil tiež, že študenti sa domáhali preplatenia faktúry za poškodené auto, čo bolo zo strany polície odmietnuté. Polícia strieľala na študentov 24. júna 2013 na diaľnici pri Malackách. Policajti vtedy strieľali na auto plné študentov, ktoré v minulosti patrilo hľadanému vrahovi.

VIAC SA DOČÍTATE TU

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír Galko