Prokurátor ukončil kauzu Hedvigy Malinovej, zažaloval ju

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Malinova
Hedviga Malinová Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 4. apríla (WEBNOVINY) – Prokurátor generálnej prokuratúry ukončil po siedmich rokoch kauzu Hedvigy Malinovej Žákovej a podal na ňu obžalobu, napísal webový portál denníka Pravda. „Prokurátor Generálnej prokuratúry SR podal dňa 2. 4. 2014 obžalobu na obvinenú Hedvigu M. Ž. pre skutok právne kvalifikovaný ako prečin krivej výpovede a prísahy,“ potvrdila pre Pravdu hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Obžaloba bola podaná na Okresný súd v Nitre.

Pravda na webe pripomína, že Hedviga Malinová Žáková ešte vlani koncom roka prijala maďarské občianstvo a odsťahovala sa do Győru. Keďže slovenský zákon dvojaké občianstvo od júla 2010 zakazuje, Hedviga už slovenský pas nemá. Jej advokát Roman Kvasnica povedal, že jeho klientka sa súdneho konania neobáva a bude chodiť na Slovensko. „Ona sa nebojí žiadneho pojednávania. Celá táto vec, toto zneužívanie trestného práva traumatizuje celú rodinu, hlavne jej deti,“ povedal advokát.

Kauza Hedvigy Malinovej Žákovej sa začala v lete 2006. Cestou do školy na skúšku ju napadli dvaja útočníci a na blúzku jej napísali Maďari za Dunaj. Polícia prípad uzatvorila s tým, že sa nestal tak, ako ho poškodená opísala. Tá sa na postup slovenských štátnych orgánov sťažovala na Európskom súde pre ľudské práva. Prípad vyvolal veľký ohlas na politickej scéne. Bývalá vláda Ivety Radičovej sa Hedvige Malinovej Žákovej ospravedlnila a sťažnosť sa napokon skončila dohodou o zmieri.

Kauza Hedvigy Malinovej

2006

25. augusta

Dvaja neznámi mladí muži ráno v Brezovom hájiku v Nitre údajne prepadli 23-ročnú dievčinu maďarskej národnosti Hedvigu Malinovú. Podľa napadnutej dievčiny jej ukradli mobil, z ktorého práve telefonovala v maďarčine a strhli jej náušnice, čím jej roztrhli uši. Dievčina uviedla, že jej kázali vyzliecť si tričko a na zadnú stranu jej perom napísali „Maďari za Dunai“. Polícia po oznámení rozbehla v Nitre špeciálnu akciu. Podľa napadnutého dievčaťa mali páchatelia holé hlavy a kožené bundy.

Riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre Viktor Žák, kde dievčinu vyšetrili, informoval, že maďarská študentka utrpela ľahké povrchové zranenia. Pacientku, ktorá na tom bola psychicky zle, vyšetrili na úrazovej chirurgii a na gynekológii. Odporučili jej tiež pomoc psychológa.

26. augusta

Premiér Robert Fico odkázal do Budapešti, že Maďarsko nemusí vyzývať Slovensko, aby konalo proti extrémizmu. Reagoval na to, že ho predseda maďarskej vlády Ferenc Gyurcsány vyzval na dištancovanie sa od protimaďarských prejavov. Gyurcsány cez médiá žiadal tiež potrestanie mužov, ktorí 25. augusta v Nitre prepadli 23-ročnú študentku maďarskej národnosti.

27. augusta

Predseda Smeru-SD a premiér Robert Fico vyzval politikov a médiá, aby prestali živiť tému národnostného extrémizmu. „To čo sa stalo v Nitre, sa môže stať kdekoľvek na svete,“ vyhlásil.

30. augusta

Záporný postoj k prejavom nacionalizmu a rastúcej xenofóbii vyjadrili protestným pochodom občianske iniciatívy a predstavitelia spoločenského, kultúrneho a cirkevného života v Nitre.

5. septembra

Ministri zahraničných vecí SR a MR Ján Kubiš a Kinga Gönczová rokovali v Bratislave. Uviedli, že problémy chcú riešiť dialógom a inými bežnými mechanizmami.

7. septembra

Premiér Fico po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jaapom de Hoop Schefferom v Bruseli vyhlásil, že vláda bude „absolútne prísna voči všetkým prípadom extrémizmu“. Vzniknutú situáciu treba podľa premiéra riešiť s Maďarskom, „čo sa už deje“.

11. septembra

Policajný vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie vo veci útoku na študentku maďarskej národnosti Hedvigu Malinovú, pretože sa skutok nestal.

12. septembra

Minister vnútra Robert Kaliňák a premiér Robert Fico poskytli médiám informácie o vyšetrovaní. Ako uviedol Kaliňák, na objasnenie tohto prípadu bolo nasadených viac ako 250 policajtov, preverených bolo 620 podozrivých a 100 reštauračných zariadení. O tom, že si Hedviga útok vymyslela, svedčí napr. že mobilný telefón, z ktorého údajne v čase útoku telefonovala v maďarčine, v ten deň nebol podľa mobilného operátora použitý ani na jeden hovor. Znalecké posudky vylúčili všetky zranenia, ktoré opísala. Písmo na blúzke bolo podľa grafológov zhodné s písmom na obálke, v ktorej sa jej vrátili doklady a s jej písmom v žiadosti o vydanie pasu. Ďalšími dôkazmi bola analýza DNA z jej slín, ktorými oblízala známku na obálke s dokladmi, a hodinky, ktoré jej podľa prvej výpovede ukradli, ale pri ďalšej výpovedi ich mala na ruke

Predseda SMK Béla Bugár uviedol, že priebeh vyšetrovania útoku na Hedvigu Malinovú vyvoláva otázniky. Prvým je vytvorenie identikitu páchateľov, povedal Bugár. Neuskutočnila sa ani jedna konfrontácia, napriek preverovaniu vyše 620 podozrivých a existencii opisu dvoch možných páchateľov. Pozastavil sa tiež nad tým, že študentku nezobrali na miesto činu a neurobili rekonštrukciu prípadu.

13. septembra

Hedviga Malinová predstúpila pred médiá. Obvinila policajtov, že na ňu tlačili, aby sa priznala, že klamala. Trvala na tom, že ju napadli dvaja mladí muži. Na niektoré záležitosti z prepadu si podľa vlastných slov zatiaľ nespomína, ale bola u psychiatra, ktorý jej v tomto smere pomáha. Zdôraznila, že nikdy netvrdila, že telefonovala po maďarsky. Podľa nej sa rozprávala s turistami v aute s maďarskou ŠPZ, ktorí sa jej pýtali na cestu do Nových Zámkov.

14. septembra

Advokát Gábor Gál oznámil, že na základe vzájomnej dohody ukončil právne zastúpenie Hedvigy Malinovej. Hedvigino zastupovanie prevzal advokát Roman Kvasnica.

15. septembra

Minister vnútra Robert Kaliňák sa vzhľadom na postoj SMK rozhodol nevystúpiť v médiách, lebo od začiatku mu záleží na tom, aby sa prípad nepolitizoval. Až do právoplatného verdiktu sa viac k nemu nebude vyjadrovať.

19. septembra

Hovorca nitrianskej krajskej prokuratúry Jaroslav Maček potvrdil, že prokuratúra v Nitre dostala sťažnosť Hedvigy Malinovej proti zastaveniu vyšetrovania údajného útoku na jej osobu. Sťažnosť došla 18. septembra faxom na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre a 19. septembra ju doručili na prokuratúru.

18. októbra

Okresný prokurátor v Nitre zamietol sťažnosť Hedvigy Malinovej proti zastaveniu trestného stíhania v jej prípade, pretože sťažnosť nie je dôvodná.

10. novembra

Nitriansky okresný vyšetrovateľ prijal z prokuratúry spisový materiál, týkajúci sa anonymného trestného oznámenia na Hedvigu Malinovú. Trestné oznámenie pre trestný čin krivej výpovede podal na Hedvigu M. anonymný občan.

30. novembra

Nitriansky vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci prečinu krivej výpovede a krivej prísahy. Stíhanie sa začalo na základe trestného oznámenia od občana.

18. decembra

Hedviga Malinová sa obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR so sťažnosťou namierenou proti okresnej prokuratúre a Okresnému riaditeľstvu PZ v Nitre. Potvrdil to poradca ÚS Štefan Németh. Sťažnosťou, ktorú doručili na ÚS 15. decembra, namieta porušenie svojho základného práva na ochranu pred neľudským a ponižujúcim zaobchádzaním, ktoré garantujú Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd a Ústava SR, ako aj práva na súdnu a inú ochranu a práva na právnu pomoc pred štátnym orgánom. Porušiť jej práva mali svojím konaním nitrianska okresná prokuratúra a tiež Okresné riaditeľstvo PZ v Nitre.

2007

4. mája

Muž, ktorý podal trestné oznámenie na Hedvigu Malinovú, sa zabil. Uviedla to internetová stránka denníka Sme. Podľa Sme 36-ročný Juraj K. spáchal samovraždu v pivnici domu v Šali, kde býval.

14. mája

Prípad študentky maďarskej národnosti Hedvigy Malinovej pôjde pred súd. Na lavici obžalovaných by sa však mala ocitnúť samotná Hedviga. Policajný vyšetrovateľ na základe vyšetrovania vypracoval uznesenie, v ktorom ju obvinil z krivej výpovede a z krivej prísahy.

1. júna

Právny zástupca Hedvigy Malinovej Roman Kvasnica informoval, že prokurátorovi podajú sťažnosť pre porušenie jej základných ľudských práv a slobôd po tom, ako 24. mája Ústavný súd (ÚS) SR odmietol takúto ich sťažnosť. ÚS SR zdôvodňuje svoje rozhodnutie tým, že sťažnosť bola podaná predčasne, ešte neboli vyčerpané všetky právne možnosti.

19. júna

Mladík, ktorý niektorým médiám tvrdil, že Hedvigu Malinovú naozaj napadli a on pozná jedného z útočníkov, bol vo vyjadreniach pre TV Markíza opatrnejší. Ako uviedol pre túto televíziu prvýkrát, domnieval sa, že spoznal útočníka, ale teraz si už nie je istý svojím tvrdením. Keď si redaktor Markízy neskôr overoval ďalšie súvislosti, mladík ho už požiadal, aby neuverejňovali to, čo s ním nakrútili predtým. Tvrdil, že aj TV Markíza povie to, čo povedal dopoludnia ostatným médiám. Televízia TA3 odvysielala rozhovor s mladíkom, ktorý tvrdí, že Hedvigu Malinovú naozaj napadli. Ako uviedol, útok mal mať na svedomí mladík R. D. z Nitry. Svedkovi to mali potvrdiť z dôveryhodných rodinných kruhov spomínaného mladíka.

9. júla

MZV SR vyjadrilo znepokojenie nad opakovanými výrokmi niektorých maďarských politikov spochybňujúcich nestrannosť slovenských orgánov činných v trestnom konaní. SR opätovne dôrazne odmietla akékoľvek politické zasahovanie a považuje pokusy maďarských poslancov Európskeho parlamentu (EP) za pokus o neprípustný nátlak a zasahovanie do práce nezávislých slovenských vyšetrovacích a súdnych orgánov. Maďarskí poslanci EP Csaba Tabajdi a Kinga Gálová chcú spoločne presadzovať záujmy študentky Hedvigy Malinovej v Bruseli. Podľa denníka Magyar Hírlap by chceli dosiahnuť, aby sa prípadu študentky maďarskej národnosti, ktorý chápu ako otázku ľudských práv, ujali európske ženské organizácie. Podľa Gálovej by sa v tejto kauze mala ozvať aj maďarská vláda.

21. júla

Občianske združenie Aliancia Fair-play a 11 ľudí rôznych profesií sa rozhodlo verejne vyjadriť svoj postoj k prípadu Hedvigy Malinovej, informovala Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Vo vyhlásení s názvom Aby pravda dostala šancu vyjadrujú vážne pochybnosti nad tým, či orgány činné v trestnom konaní postupujú vo vyšetrovaní prípadu nestranne a odborne a či svojím postupom umožnia odhalenie skutočného priebehu udalostí.

23. júla

Šéf polície Ján Packa pre aktualne.sk pripustil, že Hedvigu mohol niekto zbiť.

16. augusta

Aliancia Fair-play zastavila na internete možnosť podporiť výzvu Aby pravda dostala šancu, ktorá sa týka prípadu Hedvigy Malinovej. Za necelý mesiac od zverejnenia vyhlásenia podporilo jeho znenie 822 slovenských občanov a 63 občanov okolitých krajín.

august

Trestné oznámenie na premiéra, ale aj na ministra vnútra a policajného prezidenta podal bývalý šéf policajného úradu boja proti korupcii Jozef Šátek. Premiéra viní z ohovárania, keďže zverejnil nezákonne získané výsledky vyšetrovania údajného útoku na študentku Hedvigu Malinovú. Minister vnútra Robert Kaliňák a policajný prezident Ján Packa zas podľa Šáteka neoprávnene nazreli do vyšetrovacieho spisu a takto získané informácie zverejnili na tlačových konferenciách, čím sa mali dopustiť zneužitia právomocí verejného činiteľa.

27. septembra

Premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka nebude polícia stíhať za ich výroky v kauze Hedvigy Malinovej. Policajný vyšetrovateľ odmietol trestné oznámenie bývalého šéfa úradu boja proti korupcii Jozefa Šáteka na týchto dvoch ústavných činiteľov, pretože nebol dôvod na začatie trestného stíhania.

22. októbra

Na Generálnej prokuratúre (GP) SR vypovedali ďalší svedkovia v kauze Hedviga Malinová. Medzi nimi bol aj mladistvý Róbert B., ktorý podľa výpovede jedného zo svedkov Zdena K. mal byť medzi útočníkmi, ktorí napadli študentku maďarskej národnosti v Nitre v auguste 2006.

29. októbra

Polícia obvinila v súvislosti s útokom neonacistov 19. októbra pred Starým divadlom v Nitre šiestich mladíkov vo veku od 15 do 22 rokov z Nitry a okolia. Je medzi nimi aj Robert B., hlavný podozrivý v kauze Hedvigy Malinovej, potvrdil vtedajší krajský policajný riaditeľ Ján Štark. Na Roberta B. polícia spracovala návrh na vzatie do väzby. Prokurátor ho však neakceptoval a prepustil ho.

26. novembra

Hedviga Malinová sa obrátila na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu pre „neľudské a ponižujúce zaobchádzanie“ slovenských vyšetrovacích orgánov pri vyšetrovaní kauzy útoku na ňu. Informoval o tom portál aktualne.sk. Od SR nežiada finančné odškodné, rozhodnutie súdu v jej prospech bude nitrianskej študentke dostatočnou morálnou satisfakciou. Sťažnosť bola podaná na ESĽP 22. novembra. Z neľudského zaobchádzania viní Hedviga nitrianskeho vyšetrovateľa, ktorý 11. septembra 2006 zastavil trestné stíhanie vo veci útoku na študentku. Od začiatku sa sústredili na dokazovanie z pozície, že skutok sa nestal, tvrdí advokát Roman Kvasnica.

5. decembra

Na Generálnej prokuratúre (GP) vypovedal v kauze Hedvigy M. svedok Róbert B. Ako informoval Hedvigin advokát Roman Kvasnica, vyšetrovateľ zisťoval, či je tento svedok členom nejakého extrémistického hnutia. Zároveň zisťoval aj rukopis Róberta B., ktorý bude podľa advokáta predložený znalcovi. Kvasnica však už tento dôkaz považuje za zbytočný. Vypočúvanie Róberta B. pred vyšetrovateľom GP trvalo takmer tri hodiny. Vypovedať mal aj ďalší svedok, ktorý mal podľa Hedvigy M. zodpovedať identikitu druhého útočníka. Ten však na vyšetrovanie neprišiel.

2008

1. februára

Viac ako štyri hodiny vypovedal na Generálnej prokuratúre SR Peter Korček, ktorý podal v septembri 2006 trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Na základe neho polícia začala stíhať Hedvigu Malinovú pre trestný čin krivej výpovede. Na výsluchu sa zúčastnil aj Malinovej obhajca Roman Kvasnica.

február

Hedviga Malinová sa vydala.

7. marca

Na Generálnej prokuratúre v Bratislave strávil takmer šesť hodín ako svedok jeden z dvojice údajných útočníkov na Hedvigu Malinovú Žákovú. Ide o Marcela G., ktorý sa podobá na osobu z identikitov. Tie Hedviga spoluvytvorila po jej prepadnutí.

15. októbra

Nový Čas uviedol, že prokuratúra požiadala Hedvigu Malinovú Žákovú, aby šla na detektor lži. „Áno, dostali sme takýto návrh! My s tým nemáme problém, ale len v tom prípade, že takéto vyšetrenie nebude na Slovensku,“ povedal jej obhajca Roman Kvasnica.

december

Testom na detektore lži prešli prvý aj druhý údajný útočník na študentku maďarskej národnosti Hedvigu Malinovú Žákovú. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka vyhlásil, že na detektor môže ísť aj Malinová Žáková a môže si vybrať akéhokoľvek špecialistu, ktorý jej test urobí.

2009

28. januára

Generálna prokuratúra (GP) SR v kauze útoku na študentku Hedvigu Malinovú Žákovú už nemá naplánované žiadne úkony. „Všetky procesné úkony, ktoré boli naplánované, boli zrealizované. Tá vec čaká len na posudky od lekárov,“ povedal na tlačovej besede generálny prokurátor Dobroslav Trnka.

15. júla

Ďalšie nezrovnalosti a podozrenia z nátlaku prinieslo nové vyšetrovanie lekárov, ktoré malo konečne ozrejmiť kauzu Hedvigy Malinovej Žákovej. Záverečný lekársky posudok pritom stále nie je dokončený, písal denník Pravda s tým, že Generálna prokuratúra ho dala vypracovať pred rokom.

20. júla

Hedviga Malinová Žáková pre denník Pravda uviedla, že za ťahajúcim sa vyšetrovaním vidí snahu o manipuláciu. V mojom prípade už nejde o hľadanie pravdy, ale o dokázanie toho, že predseda vlády, minister vnútra a ďalší vysokopostavení činitelia neklamali, keď povedali, že som si útok vymyslela. Preto sa podľa nej objavili aj správy o nátlaku na lekárov, ktorí majú dať polícii záverečné stanovisko, či Hedvigu zbili, alebo zranenie nafingovala.

10. septembra

Lekársky posudok zranení Hedvigy Malinovej Žákovej, ktorý podpísal dekan Lekárskej fakulty Peter Labaš, spochybnili dve z 12 lekárskych autorít, spomenutých v dokumente, informoval denník Sme.

27. novembra

Petíciu na preskúmanie znaleckého posudku, týkajúceho sa napadnutia Hedvigy Malinovej Žákovej na Generálnu prokuratúru SR podali občianski aktivisti Egon Gál, Martin Mojžiš, Peter Zajac a Ondrej Dostál. Od 3. novembra začali petičnú akciu, ktorou sa obrátili na Generálnu prokuratúru SR so žiadosťou, aby preskúmala znalecký posudok dekana Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Bratislava Petra Labaša a preverila všetky podozrenia, týkajúce sa porušení zákona, nedostatkov a pochybení pri príprave tohto posudku.

2010

17. mája

Psychiater Jozef Hašto, ktorý sa prípadom zaoberal, v otvorenom liste pre ministra vnútra napísal, že Hedviga Malinová Žáková o svojom napadnutí neklamala. Ako psychiater uviedol, že ju liečil z posttraumatickej stresovej poruchy, ktorá bola spôsobená tromi psychotraumami. Hašto reagoval na tvrdenia ministra Roberta Kaliňáka, ktorý v rozhovore pre denník SME z 5. mája uviedol, že prípad Malinovej Žákovej polícia uzatvorila s tým, že skutok sa nestal. „Tvrdím, že si to vymyslela, a to podporujú všetky dôkazy. Policajné vyšetrovanie je uzavreté,“ povedal Kaliňák pre SME.

19. júla

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) informoval, že si dá preveriť inšpekciou ministerstva vnútra kauzu Hedvigy Malinovej Žákovej.

20. júla

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka povedal, že kauza Hedvigy Malinovej Žákovej, sa nenaťahuje na prokuratúre. „Hedviga Malinová je založená len na tom, kedy dostaneme znalecký posudok od pána profesora Labaša … pánovi profesorovi Labašovi boli minulý mesiac zabezpečené kompletné zdravotné materiály,“ konštatoval Trnka.

20. októbra

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka uviedol na zasadnutí parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny, že Generálna prokuratúra SR urobila v kauze Hedvigy Malinovej Žákovej nadprácu. „Na takúto skutkovo banálnu kauzu tam bola urobená nadpráca. Sme obviňovaní, že sme detailisti,“ povedal Trnka.

22. novembra

Nespokojnosť s priebehom vyšetrovania prípadu Hedvigy Malinovej Žákovej vyjadrila polovica respondentov oslovených v prieskume Inštitútu pre verejné otázky (IVO).

8. decembra

Viac než 20 hodín rozhovorov len s Hedvigou Malinovou Žákovou zaznamenáva kniha Hedviga, ktorú predstavili jej autori na čele s novinárkou Új Szó a Vasárnap Mariou Vrabcovou.

2011

2. mája

Portál aktualne.sk informoval, že podľa posudku dekana Lekárskej fakulty UK Petra Labaša Malinovú nikto nezbil, čo by znamenalo, že sa previnila krivou výpoveďou. V posudku boli spochybnené pôvodné závery lekárov, ktorí vyšetrovali študentku hneď po tom, ako ju podľa jej tvrdenia napadli. Posudok obsahuje závery, že zranenia si mohla Malinová Žáková spôsobiť sama.

28. septembra

Vláda Ivety Radičovej v tajnosti odhlasovala, že sa Slovenská republika oficiálne ospravedlní Hedvige Malinovej Žákovej. Vláda pristúpila na dohodu s Malinovou pred Európskym súdom pre ľudské práva, ktorá predpokladá, že Malinová sa výmenou za verejné ospravedlnenie zriekne žaloby v Štrasburgu a aj prípadných finančných náhrad od štátu.

26. októbra

Dekan Lekárskej fakulty UK a znalec Peter Labaš, ktorý je autorom posudku v kauze Hedvigy Malinovej Žákovej, vypovedal viac ako tri hodiny na Generálnej prokuratúre SR. Advokát Roman Kvasnica sa na výsluchu zúčastnil ako obhajca bývalej študentky.

8. novembra

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu schválil dohodu o zmieri medzi Hedvigou Malinovou a Vládou SR. Zároveň vyškrtol sťažnosť zo zoznamu prípadov

2012

13. januára

V pozícii svedka vypovedal na Generálnej prokuratúre psychiater László S., ktorý Hedvigu ošetroval pár dní po útoku. Pred prokurátorom okrem iného uviedol, že počas liečenia nenadobudol podozrenie, ktoré by Hedvigu diskvalifikovalo ako klamárku.

17. januára

Na Generálnej prokuratúre SR vypovedal psychiater Jozef Hašto. Ako Hašto uviedol, počas 47 sedení s pacientkou dospel k istote, že táto je dôveryhodnou osobou, ktorá o svojich skúsenostiach a prežitých udalostiach hovorí pravdu.

1. februára

Vláda Ivety Radičovej sa ospravedlnila Hedvige Malinovej Žákovej. Vládnym vyhlásením sa naplnila dohoda o zmieri, ktorú európsky súd schválil 8. novembra 2011.

25. mája

Generálna prokuratúra nariadila preskúmanie Hedviginho duševného stavu z augusta 2006.

5. júna

Hedviga sa dostavila na vyšetrenie k znalcom z odboru psychiatrie, ktoré na podnet GP nariadil súd. Podľa denníka SME, Hedviga využila svoje právo nevypovedať a odmietla sa s lekármi rozprávať. Tí nevylúčili ani jej ústavné pozorovanie.

2. júla

Psychiater Jozef Hašto poslal ľuďom, ktorí by sa podľa neho mali zaujímať o kauzu Hedvigy, publikáciu, v ktorej zhŕňa svoje poznatky k tomuto prípadu. V sprievodnom liste ku knihám Hašto tvrdí, že prípad spochybňuje Slovensko ako právny štát. Hašto na svoje zistenia upozornil premiéra Roberta Fica; ministra vnútra Roberta Kaliňáka; šéfa tlačového odboru Úradu vlády SR Erika Tomáša a námestníka generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Ešte v júni listom oslovil ministra spravodlivosti Tomáša Boreca; ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka; splnomocnenca pre národnostné menšiny Lászlóa Nagya a predsedu Výboru pre ľudské práva Rudolfa Chmela.

14. augusta

Dozorujúci prokurátor podal žiadosť, aby duševný stav Hedvigy Malinovej Žákovej dal súd preskúmať pozorovaním v ústave. Písal o tom denník Sme. Podľa Sme sa prokurátor obrátil na súd potom, ako Malinová odmietla po súdnom príkaze v ambulancii hovoriť s psychiatrom.

23. augusta

Pozorovanie duševného stavu Hedvigy Malinovej Žákovej v ústave šesť rokov po čine, ako to žiada Generálna prokuratúra SR, nedá odpoveď na otázku, či bezprostredne po oznámenom útoku trpela rôznymi psychickými poruchami, tvrdia slovenskí psychiatri. „Môže sa vyjadriť len k aktuálnemu psychického stavu a prípadne k schopnosti plnohodnotnej účasti na vyšetrovaní či súdnom konaní. Navyše, vyjadrenie sa k vierohodnosti poškodenej je v kompetencii znalcov psychológov a nie znalcov psychiatrov,“ uvádza sa v stanovisku výboru Psychiatrickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti k prípadu Hedvigy Malinovej Žákovej, ktoré poskytol slovenský psychológ a súdny znalec Anton Heretik.

Smerovanie kauzy údajnej krivej výpovede Hedvigy Malinovej Žákovej, ktorú už šesť rokov vyšetruje Generálna prokuratúra SR, ohrozuje medzinárodnú povesť Slovenska. Myslí si to predseda zahraničného výboru parlamentu František Šebej (Most-Híd). „Tu je v hre priamo dôveryhodnosť a reputácia Slovenska ako demokratického a právneho štátu, v ktorom sú zaručené slobody a ľudské aj občianske práva,“ vyhlásil Šebej na tlačovej besede s tým, že mu záleží na tom, aby sa SR nepriblížila svojou povesťou k diktatúram, ako je Bielorusko alebo bývalý Sovietsky zväz. Podľa Šebeja neexistuje tichá cesta von z kauzy, GP by mala okamžite zastaviť trestné stíhanie. K týmto vyhláseniam viedol Šebeja posledný vývoj kauzy, keď prokurátor stále chce, aby Hedvigu pozorovali v ústave. Tým chcú podľa Šebeja zrejme zistiť, v akom duševnom stave bola v čase incidentu, keď ju napadli v Nitre dvaja útočníci. Aj keď okresný súd už žiadosť o ústavné vyšetrenie zamietol, prokurátor podal sťažnosť, o ktorej rozhodne krajský súd. „Už samotný ten návrh je dôkazom, že niečo je v hrubom neporiadku v SR a predovšetkým na Generálnej prokuratúre,“ povedal Šebej.

24. augusta

Aliancia Fair-play na čele so Zuzanou Wienk sa v Bratislave pred Úradom vlády SR verejne ospravedlnila Hedvige Malinovej Žákovej za to, že musí žiť v tejto krajine.

2013

12. marca

Proti prípadnej hospitalizácii a ústavnému skúmaniu duševného stavu Hedvigy Malinovej Žákovej je stále viac odborníkov, teraz už aj na medzinárodnej úrovni. Proti ďalšiemu psychiatrickému a klinicko-psychologickému vyšetrovaniu v kontexte trestného konania sa postavil tím psychiatrov z viacerých európskych krajín, pretože ho považujú za neodôvodniteľné a neetické. Tím si v Piešťanoch preštudoval dokumentáciu prípadu, hovoril s Hedvigou ako aj jej psychiatrom a klinickou psychologičkou.

Generálna prokuratúra vyslovila podozrenie, že na zorganizovaní nedávneho piešťanského stretnutia medzinárodného tímu psychiatrických odborníkov, ktorí sa oboznámili s prípadom Hedvigy Malinovej Žákovej, sa podieľal jej obhajca. „Zrejme sa na ňom aj zúčastnil, pričom takéto konanie je možné chápať aj ako snahu o ovplyvňovanie verejnej mienky a jej zavádzanie,“ uviedla v stanovisku Andrea Predajňová z tlačového a informačného oddelenia Generálnej prokuratúry SR.

29. apríla

Predvolanie Hedvigy Malinovej Žákovej na ambulantné klinicko-psychologické vyšetrenie, kam sa má dostaviť 30. apríla, znepokojilo Helsinský výbor pre ľudské práva na Slovensku. Výbor vyzval Generálnu prokuratúru SR, aby zastavila trestné stíhanie Hedvigy vo veci krivej výpovede.

30. apríla

Na klinicko-psychologickom vyšetrení Hedviga Malinová Žáková na odporúčanie svojho ošetrujúceho lekára s psychológom nekomunikovala. Povedal to jej obhajca Roman Kvasnica. Ako ďalej informoval, dôvodom boli obavy z retraumatizácie.

20. decembra

Hedviga Žáková Malinová zložila prísahu pred primátorom Győru Zsoltom Borkaim a prijala maďarské štátne občianstvo, informoval denník Sme.

2014

január

Hedviga Malinová Žáková sa presťahovala s rodinou do Maďarska.

január

Viacero osobností spoločenského života sa pripojilo k iniciatíve na podporu Hedvigy Malinovej Žákovej. Za prvý mesiac od zverejnenia výzvy Hedviga, prepáč na ňu zareagovalo viac ako 150 ľudí, ktorí jej zanechali podporné odkazy zverejnené na webe jablko.sk. Sú medzi nimi verejne činní ľudia i známe osobnosti, napríklad ombudsmanka Jana Dubovcová, tvár nežnej revolúcie Fedor Gál, bývalý šéf vládnej ľudskoprávnej rady Kálmán Petőcz, politici a aktivisti Peter Zajac a Ondrej Dostál a ďalší.

4. apríla

Webový portál denníka Pravda napísal, že prokurátor generálnej prokuratúry ukončil po vyše siedmich rokoch kauzu Hedvigy Malinovej Žákovej a podal na ňu obžalobu. „Prokurátor Generálnej prokuratúry SR podal dňa 2. 4. 2014 obžalobu na obvinenú Hedvigu M. Ž. pre skutok právne kvalifikovaný ako prečin krivej výpovede a prísahy,“ potvrdila pre Pravdu hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Obžaloba bola podaná na Okresný súd v Nitre. Pravda na webe pripomína, že Hedviga Malinová Žáková ešte vlani koncom roka prijala maďarské občianstvo a odsťahovala sa do Győru. Keďže slovenský zákon dvojaké občianstvo od júla 2010 zakazuje, Hedviga už slovenský pas nemá. Jej advokát Roman Kvasnica povedal, že jeho klientka sa súdneho konania neobáva a bude chodiť na Slovensko. „Ona sa nebojí žiadneho pojednávania. Celá táto vec, toto zneužívanie trestného práva traumatizuje celú rodinu, hlavne jej deti,“ povedal advokát.

Zdroj: archív sita, http://hedviga.fair-play.sk, topky.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla BugárDaniel LipšicDobroslav TrnkaFerenc GyurcsányFrantišek ŠebejGábor GálHedviga MalinováJán KubišJán PackaJana DubovcováMartin MojžišOndrej DostálPeter ZajacRobert FicoRobert KaliňákZuzana Wienk