Podľa Figeľa čelí KDH mnohým falošným útokom od opozície

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Figel
Predseda KDH si myslí, že Fica by mohol vo voľbách poraziť Pavol Hrušovský. Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 5. apríla (WEBNOVINY) – V posledných týždňoch Kresťanskodemokratické hnutie a jeho predstavitelia čelia podľa predsedu hnutia Jána Figeľa mnohým falošným útokom niektorých opozičných kolegov. Figeľ to napísal v liste členom a sympatizantom KDH, ktorý je distribuovaný elektronickou poštou na mailové adresy.

„Slová o dohodách, kšeftoch a spolupráci so Smerom prichádzajú najmä od tých, ktorí svojím hlasovaním na jeseň 2011 rozprestreli strane Smer červený koberec k moci. K týmto krivým útokom a osočovaniu sa uchyľujú práve preto, lebo im chýbajú vecné argumenty. Vecné argumenty totiž nie sú. To, čo im vadí najviac, je práve ústavná ochrana a podpora manželstva,“ napísal Figeľ.

Cesta k reformám

Ten v liste zdôrazňuje, že spoločný ústavný návrh zmien v justícii a pri ochrane a podpore manželstva prináša konkrétne zmeny, ktoré robia prvý krok na ceste k zásadným reformám v tejto oblasti. „Navrhované zmeny ako oddelenie postu predsedu Najvyššieho súdu a predsedu Súdnej rady, zbavenie trestnoprávnej imunity sudcov, zavedenie hodnotenia odbornej a morálnej spôsobilosti sudcov boli v programovom vyhlásení vlády Ivety Radičovej a volebnom programe KDH. Ak nám iní vyčítajú plnenie programu pravicovej vlády, za ktorý tiež hlasovali, a nášho volebného programu, potom to nie je nič iné len politikárčenie a oportunizmus, prevracanie kabátov,“ napísal predseda KDH.

Figeľ zdôrazňuje, že práve KDH sa podarilo zmeniť pôvodný návrh Smeru. „Ten rátal s posilnením právomocí prezidenta, čo KDH odmietlo. Náš návrh na zmenu spôsobu kreovania Súdnej rady bol predložený vo februári a cieľom bolo posilniť pluralitu bez ohľadu na to, kto je pri moci. Pri jednofarebnom politickom zložení troch inštitúcií – parlamentu, prezidenta, vlády – je to pri terajšom modeli 9:0. Pri upravenom návrhu to môže pri rôznych výsledkoch volieb byť nanajvýš nepomer 6:2,“ tvrdí Figeľ.

Ohrozenie strany

Podľa neho model, aby štyroch členov menovala vláda a štyroch členov parlament, avšak za podmienky, že dvaja členovia sú za koaličné strany/kluby a dvaja členovia za opozičné kluby, bol navrhnutý preto, aby bolo zaistené, že minimálne dvaja členovia budú nominovaní opozíciou. Upozornil, že dnes taká záruka neexistuje. „Avšak pre krátkosť času sa nám nepodarilo nájsť primeranú právnu formuláciu do návrhu. Po prijatí novely v 1. čítaní je priestor na precizovanie návrhu. Ak sa ju ústavnoprávne konkretizovať nepodarí, tak zostaneme pri doterajšom modeli,“ dodal.

Podľa politológa Michala Horského je dobré a prospešné, ak sa strana cíti byť ohrozená, mobilizuje týmto spôsobom svojich členov a sympatizantov. „Rovnako dôležité však je, či aj vysvetľuje konkrétne a adresne kým, čím a prečo sa cíti ohrozená,“ povedal Horský dnes pre agentúru SITA. Podľa neho dôvody ohrozenia, ktorým je postoj KDH k rodine a reforme justície, pomenoval Figeľ objektívne a pravdivo. Zároveň však zdôraznil, že mobilizačnej výzve by prospelo, keby boli rovnako adresne pomenovaní aj tí, ktorí ohrozujú KDH, nestačí iba všeobecne poukázať na „niektorých opozičných kolegov“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Figeľ
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie