Vedenie KDH zrejme na sneme v septembri požiada o dôveru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kdh
Hnutie KDH zasadalo v Poprade. Foto: SITA//Radoslav Maťaš

BRATISLAVA 6. apríla (WEBNOVINY) – Vedenie KDH zrejme požiada v septembri na programovej konferencii o vyslovenie dôvery po neúspešných prezidentských voľbách. O tomto návrhu bude v pondelok v Častej Papierničke diskutovať predsedníctvo KDH a poslanci NR SR za hnutie a následne aj Rada KDH v sobotu v Bojniciach. Vedenie KDH sa volí raz za štyri roky a to po parlamentných voľbách.

Podľa informácií agentúry SITA sa neúspešný prezidentský kandidát Pavol Hrušovský nevzdá funkcie predsedu poslaneckého klubu, čo navrhovali viacerí poslanci. Hrušovský nechce ani oznámiť, že v budúcnosti už nebude kandidovať na žiadnu volenú funkciu. „Rada sa bude zaoberať vyhodnotením prezidentských volieb. Aj z toho dôvodu sa v pondelok zíde predsedníctvo, ktoré sa bude zaoberať situáciou okolo prezidentských volieb. Pre KDH tie voľby nedopadli úspešne,“ povedal v nedeľu pre agentúru SITA podpredseda hnutia Pavol Abrhan. Podľa neho analýzu týchto volieb, predsedníctvo predostrie na rade.

Hlasy po zmenách

Podľa Abrhana sa diskutuje o všetkých možnostiach. „V KDH vždy diskusia bola otvorená,“ povedal. KDH na jeseň pripravuje programovú konferenciu. Jej jediným bodom je príprava programu hnutia na 20 rokov. „Každý jej delegát môže navrhnúť rozšíriť jej program o iný bod,“ povedal Abrhan.

V KDH však zaznievajú hlasy po širších zmenách. Ľudia v regiónoch sa totiž boja zániku hnutia. Podľa viacerých je šesť podpredsedov priveľa, stačili by len štyria. Obmeniť by sa podľa návrhov malo aj predsedníctvo a to tak, aby jeho členmi mohli byť krajskí predsedovia.

Treba systémové zmeny

Zasadnutie Rady KDH
Foto: SITA/Martin Medňanský

Podľa Ivana Šimka, ktorý sa pred dvoma rokmi vrátil do KDH, ak neúspech prezidentského kandidáta KDH nie je dôsledkom len nejakého individuálneho zlyhania či chyby, tak sú v KDH potrebné predovšetkým systémové zmeny.

„Strana kresťanských demokratov nepotrebuje popravu svojich generálov, ale potrebuje personálnu, štrukturálnu a čiastočne aj ideovú obnovu,“ povedal v piatok pre agentúru SITA s tým, že volanie po generačnej zmene dvadsaťpäť rokov po obnovení demokratického režimu je úplne prirodzené.

Ľudia čoraz rozhodnejšie odmietajú politiku, čo sa tu zahniezdila na už viac ako dve desaťročia a volajú po čomsi novom. Po politike, čo bude lepšie zodpovedať súčasnému životu, jeho potrebám, videniu, úzkostiam a nepochybne i radostiam. Kto túto generačnú zmenu politiky nezachytí, stratí kontakt so spoločenskou realitou. Môže už len vegetovať ako sekta ľudí, čo spomínajú na staré dobré časy,“ povedal Šimko.

Dynamická politika chce obnovu mandátov

Šimko si myslí, že KDH by sa malo vrátiť ku každoročnému volebnému snemu. „Dynamická politika si vyžaduje neustálu obnovu mandátu a skladanie účtov za ňu,“ zdôvodnil svoj názor. Podľa neho KDH by malo zaviesť inštitút primárnych volieb pre kandidátov do volených funkcií v štáte a v orgánoch územnej samosprávy. „Nech o kandidátoch rozhodujú členovia, nie funkcionári,“ povedal Šimko, ktorý primárne voľby presadil aj v stanovách SDKÚ, ktorú zakladal.

„Mali by sme zriadiť inštitút vnútrostraníckeho referenda o najdôležitejších otázkach politiky. Ďalej by sme mali zrušiť nedôstojný postup pri prijímaní nových členov, ktorí boli v minulosti členmi iných politických strán,“ zdôraznil Šimko.

Dvakrát a dosť

Zároveň navrhuje zvážiť zavedenie interného pravidla „dvakrát a dosť“ pre všetky volené funkcie v štáte a orgánoch územnej samosprávy. „Teda, kto si odslúžil dva mandáty v nejakej volenej funkcii, nech sa uchádza o inú, na inej úrovni, alebo o prácu v exekutíve,“ dodal. Podľa neho takéto zmeny by revitalizovali štruktúru strany, umožnili by novým ľuďom vstupovať do politickej súťaže, a hlavne previazali by politiku, ktorú formuje vedenie, s celou členskou základňou a jej prostredníctvom i s voličmi.

Podľa analytika Jána Baránka KDH musí urobiť personálny snem, alebo požiadať o dôveru pre vedenie na sneme. Zároveň zdôraznil, že obmena vo vedení by mala nastať. „Mali by sa tam dostať neopozeraní politici s agendou, ktorí by potiahli KDH ďalej. Vznikne totiž aj Procházkova strana, ktorá bude oslovovať aj voličov KDH,“ povedal Baránek dnes pre agentúru SITA.

Kresťanskí demokrati na to musia zareagovať a zároveň podľa neho vyvodiť zodpovednosť za výsledok vo voľbách. „Ale nielen Pavol Hrušovský. Nešlo len o jeho rozhodnutie, ale o kolektívne rozhodnutie,“ upozornil. Obmena vo vedení by podľa neho bola signál. KDH musí podľa Baránka priniesť aj nové témy, ktoré by mali komunikovať noví ľudia. „Začali to s tým, že otvorili tému rodiny. S tým ale súvisí aj zamestnanosť, rodinné podnikanie, regionálna sebestačnosť,“ uviedol Baránek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavol AbrhanPavol Hrušovský
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie