So Smerom obchoduje a politikárči SDKÚ-DS, vracia úder Figeľ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Freso figel
Zľava: Predseda SDKÚ-DS a kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo a predseda KDH Ján Figeľ na TB predsedov strán sedemčlennej koalície o podpore kandidatúry Pavla Freša na predsedu BSK. Bratislava, 20. november 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 6. apríla (WEBNOVINY) – Predseda KDH Ján Figeľ vracia úder lídrovi SDKÚ-DS Pavlovi Frešovi za sobotňajšie vyjadrenia o spolupráci medzi KDH a vládnou stranou Smer-SD, ktorú označil za polokoalíciu.

„Je tragikomédiou SDKÚ, keď Pavol Frešo hovorí o obchodovaní a politikárčení práve na rokovaní strany v Bratislave. Mestskí poslanci za SDKÚ-DS v Bratislave spoločnými hlasovaniami so Smerom opakovane dávajú rukolapný dôkaz obchodovania a politikárčenia, napríklad pri nomináciách do mestských podnikov,“ vyhlásil v nedeľu Figeľ.

Zodpovednosť za Ľudovú platformu

Pripomenul, že KDH nekritizovali, keď na marcovej schôdzi parlamentu hlasovali poslanci SDKÚ a Smeru rovnako pri zákone o dôchodkovom sporení. „Podľa frešovskej logiky sú rokovania medzi Ľ. Kaníkom (SDKÚ-DS) a J. Richterom (SMER) na tému ústavnej ochrany II. dôchodkového piliera prípravou na ich budúcu koalíciu,“ poznamenal Figeľ.

SDKÚ-DS podľa sobotňajšieho vyhlásenia svojej ústrednej rady považuje projekt Ľudovej platformy za ukončený v dôsledku politickej spolupráce medzi KDH a Smerom, čo je podľa SDKÚ-DS v rozpore s Memorandom pre zodpovednú politiku. „Ľudovú platformu zničil falošný postoj vedenia SDKÚ-DS a neschopnosť prijímať konštruktívne politické rozhodnutia zo strany jej predsedu. Ten uprednostnil svoje župné záujmy a osobné ciele pred dlhodobými potrebami Slovenska a občanov, „ oponuje Figeľ.

SDKÚ nepodporila Hrušovského

Pavol Hrušovský
Foto: SITA/Ján Slovák

Dodal, že SDKÚ v decembri síce formálne vyjadrila súhlas pre spoločného kandidáta na prezidenta, ale o pár dní na to traja jej podpredsedovia podporili ďalších kandidátov. SDKÚ-DS následne kampaňovala za iného kandidáta.

Figeľ v nedeľu vyhlásil, že rokovanie s predsedom Smeru vo februári bolo súčasťou procesu, ktorý on za KDH verejne inicioval v septembri. „Na rokovaní o justičnej reforme, iniciovanom stranou Smer-SD, sa 20. februára zúčastnil aj Pavol Frešo. Na rozdiel od Pavla Freša, KDH – napriek predvolebnej situácii – prijalo túto výzvu ako šancu na zlepšenie vymožiteľnosti práva a zahájenie procesu dôležitých, ozdravných zmien v súdnictve, a na ústavné posilnenie ochrany a podpory manželstva a rodiny,“ dodal Figeľ a verejne opakuje, že premiér Robert Fico má zodpovednosť za šesť rokov vládnej politiky v oblasti súdnictva a jeho zlého stavu. Žiadne iné témy rokovania nezahŕňali.

Pozvali každého poslanca

Ústavné ukotvenie ochrany manželstva KDH predložilo ako plnenie záväzku voči voličom a ako reakciu na rastúci vplyv tzv. rodovej ideológie v našej krajine, vysvetľuje Figeľ. „Otvorene sme k spolupráci pozvali všetky parlamentné strany a jednotlivo každého poslanca NR SR. Pavol Frešo tento návrh – na rozdiel od 40 opozičných poslancov – nepodpísal a ani nepodporil,“ uviedol predseda KDH a pripomenul, že bez hlasov SMERu zmena Ústavy nie je možná.

„Hlasovanie parlamentu 25. marca potvrdilo víťazstvo zdravého rozumu nad ideológiou a politikárčením. A to napriek veľkému, osobnému úsiliu Pavla Freša zorganizovať opozičný bojkot rokovania o novele Ústavy SR. Jeho zámer nevyšiel,“ tvrdí Figeľ.

Občania potrebujú spravodlivosť

KDH má tiež odvahu riešiť žalostný stav justície, tvrdí líder strany. „Rozumné a bezodkladné zmeny sú v záujme celej spoločnosti a rastu slovenskej ekonomiky. Bez zodpovedného prístupu a zhody aspoň 90-tich poslancov sa potrebné ústavné zmeny nedajú dosiahnuť,“ dodal Figeľ.

Občania podľa neho potrebujú viac spravodlivosti a čo najskôr. KDH venuje napĺňaniu týchto cieľov všetku svoju energiu, skúsenosti a odbornosť. „V tomto úsilí neustaneme. O potrebných zmenách budeme rokovať v parlamente, ale aj s predstaviteľmi súdnictva a s novozvoleným prezidentom,“ vyhlásil.

KDH odmieta populizmus, extrémizmus a nezodpovednosť bez ohľadu na to, či prichádzajú zľava alebo sprava. „Voči vláde Smeru bude KDH aj naďalej konať ako dôsledná a konštruktívna opozícia. Naším cieľom nie je pomáhať vláde strany SMER, ale pomáhať ľuďom a Slovensku zodpovednými krokmi, zvlášť v oblasti rodiny, spravodlivosti a zamestnanosti,“ uzavrel Figeľ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján FigeľPavol FrešoRobert Fico
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieSDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana