Prvé prevádzky v Starej tržnici plánujú otvoriť v máji

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stara trznica
Stará tržnica v Bratislave je technickou pamiatkou a jej autorom bol mestský inžinier Gyula Laubner. Stavbu dokončili 31. októbra 1910 prevádzka tržnice začala hneď na druhý deň.Túto funkciu plnila vyše 50 rokov. Zanikla až v roku 1960. Do roku 1982 slúžil objekt ako televízne štúdio. Potom patrili priestory rezortu kultúry. Keď ich po roku 1990 získalo mesto späť, vypísalo medzinárodnú súťaž na rekonštrukciu tržnice. Podmienkou bolo dať objekt do svojej pôvodnej architektonickej podoby. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 6. apríla (WEBNOVINY) – Potraviny, kaviareň, škola varenia či priestor pre rodiny s deťmi – aj to sú prevádzky, ktorú chcú do Starej tržnice v Bratislave prilákať návštevníkov. Priestory pre tieto prevádzky po obvode tržnice práve rekonštruujú, otvárať by ich mohli postupne od mája. Agentúru SITA o tom informovala Denisa Chylová z občianskeho združenia Aliancia Stará tržnica, ktoré má priestory na Námestí SNP od mesta dlhodobo prenajaté.

„Práve prerábame!“ – hlási od konca februára nápis na budove Starej tržnice. Ako prvé na rad prišli prevádzky po obvode tržnice, v ktorých budú poskytovať služby pre návštevníkov. „Práce stále trvajú. Keďže každý z nájomcov má pred sebou inak náročnú úpravu priestoru a nezačali všetci naraz, odhadujeme, že práce na niektorých prevádzkach by mohli trvať aj počas leta, zatiaľ čo iné už budú fungovať,“ priblížila plány občianskeho združenia Aliancia Stará tržnica Chýlová.

Ako dodala, počas leta by mohli začať aj ďalšie rekonštrukčné práce v budove Starej tržnice. Odstrániť ešte plánujú napríklad eskalátory, zarovnať podlahu v hlavnej sále či odstrániť časti nerezových konštrukcií na galérii. Náklady na rekonštrukciu priestorov tržnice sa podľa Chýlovej líšia od jedného priestoru k druhému. „Finálna suma investovaných financií do rekonštrukcie bude k nahliadnutiu vo výročnej správe za aktuálny rok po ukončení prác,“ vysvetlila. Aliancia Stará tržnica sa pritom v nájomnej zmluve s mestom zaviazala, že do rekonštrukcie priestorov a vybavenia budovy investuje minimálne 120-tisíc eur ročne.

Stará tržnica však aj napriek úpravám priestorov otvára svoje dvere návštevníkom pri rôznych podujatiach. V stredu 9. apríla je v priestoroch tržnice napríklad naplánovaný koncert. Sobota 12. apríla bude opäť patriť potravinovému trhu TRH-PIAC-MARKT a v nedeľu 13. apríla otvorí Stará tržnica svoje dvere pre podujatie Nedeľná Paráda. Ide o komunitné nedele, nové podujatie organizované raz ročne v spolupráci s Nadáciou Milana Šimečku. Informácie o podujatiach v Starej tržnici sú zverejnené na internetovej stránke občianskeho združenia Aliancia Stará tržnica.

Mestské centrum – Stará tržnica

Za projektom Mestského centra – Stará tržnica stojí občianske združenie Aliancia Stará tržnica, ktoré bolo založené na revitalizáciu Starej tržnice. Prenájom Starej Tržnice občianskemu združeniu schválili bratislavskí mestskí poslanci 7. februára 2013. Vtedy však poslanci neurčili výšku nájomného, čo zmluva vyžaduje.

O zmluvných podmienkach teda bratislavskí poslanci rokovali vlani koncom marca, zmluvné podmienky však neschválili a opäť sa k nim vrátili koncom apríla. To už bratislavskí mestskí poslanci schválili prenájom tržnice združeniu Aliancia Stará tržnica za jedno euro ročne.

Podmienkou bolo, aby sa združenie v zmluve zaviazalo, že nebude priestory tržnice využívať na verejné podujatia propagujúce politické strany či hnutia. Politické strany si môžu v tržnici podľa zmluvy zorganizovať iba uzavreté akcie, na ktoré nebude mať prístup verejnosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať