Prehodnoťte kauzu Malinová, vyzýva Slovensko Helsinský výbor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hedviga Malinová
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 7. apríla (WEBNOVINY) – Dôvody obžaloby Hedvigy Malinovej Žákovej z krivej výpovede sú zjavne vykonštruované, tvrdí Helsinský výbor pre ľudské práva na Slovensku.

„Sme presvedčení, že konanie pred súdmi sa nemôže skončiť ináč ako oslobodením pani Žákovej Malinovej. Vyzývame orgány činné v trestnom konaní a príslušné súdy, aby triezvo a objektívne posúdili a vyhodnotili všetky dostupné dôkazy jednotlivo ako aj v ich vzájomnej súvislosti,“ uvádza sa vo vyhlásení výboru, ktoré agentúre SITA poskytol jeho predseda Kálmán Petőcz.

„Sme znepokojení tým, keď vidíme ostrý kontrast medzi váhavým a pomalým vyšetrovaním, unáhlenými spolitizovanými závermi a závažnými procesnými chybami pri vyšetrovaní jej napadnutia na jednej strane a medzi nevyčerpateľnou energiou venovanou dokazovaniu jej údajného krivého svedectva na strane druhej,“ píše sa ďalej v stanovisku výboru.

Petőcz vyjadruje hlbokú ľútosť a sklamanie nad tým, že nový generálny prokurátor nevyužil príležitosť zastaviť stíhanie Hedvigy pre neopodstatnenosť a zvolil si cestu predĺženia jej šikanovania a zastrašovania. Hedviga Žáková Malinová sa podľa výboru stala symbolom vzdoru proti nespravodlivosti a tiež symbolom boja za svoju pravdu za každých okolností.

Prokurátor generálnej prokuratúry ukončil po siedmich rokoch kauzu Hedvigy Malinovej Žákovej a podal na ňu obžalobu pre krivú výpoveď.

VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Hedviga Malinová