Slovenské krídlo sa posilní, Žitňanská ide do Mosta-Híd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bugar zitnanska
Zľava: Predseda strany Most-Híd Béla Bugár a nezaradená poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská na TB po zasadnutí predsedníctva strany Most-Híd k aktuálnym zmenám v strane a k vstupu Lucie Žitňanskej do strany Most-Híd. Bratislava, 8. apríl 2014 Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 8. apríla (WEBNOVINY) – Strana Most-Híd sa chce zmeniť zo strany spolupráce na občiansku stranu, v ktorej budú mať Slováci silnejšie postavenie. Most bude aktívnejší aj na severe Slovenska, vyhlásil na utorkovej tlačovej besede predseda strany Béla Bugár.

Šéf Mosta tiež na tlačovke oficiálne oznámil už medializovanú informáciu, že nezaradená poslankyňa Lucia Žitňanská prijala jeho ponuku, vstupuje do strany a stane sa jej podpredsedníčkou.

Strana zmení názov

„Po vzájomnej dohode s Luciou Žitňanskou sme dospeli k tomu, že naším spoločným cieľom je vybudovanie občianskej strany, posilnenie občianskej vízie,“ uviedol Bugár. Strana podľa neho zmení svoje stanovy a namiesto názvu Most-Híd – strana spolupráce sa bude používať názov Most-Híd – občianska strana.

„Máme eminentný záujem posilniť slovenské krídlo, budete to vidieť aj počas volebnej kampane. Chceme sa intenzívnejšie objavovať aj na severe,“ dodal Bugár. Zmeny chcú riešiť v máji na republikovej rade strany. Kto sa chce zúčastniť na projekte silnej občianskej strany, má podľa Bugára dvere otvorené. Loviť však nikoho nechce.

Na Slovensku sa podľa Žitňanskej rozširuje ponuka skôr konzervatívnej pravice, ku ktorej však ona podľa vlastných slov nepatrí. „Verím tomu, že na Slovensku je veľa ľudí, ktorí chcú, aby existovala občianska ponuka, občianska strana,“ vyhlásila Žitňanská.

Strana, ktorá zabezpečuje spoluprácu medzi väčšinou a menšinami, bude mať podľa nej na Slovensku vždy miesto. Ako dodala, jej rozhodnutie vstúpiť do Mosta bolo skôr hodnotové a pocitové. Ponuku od Radoslava Procházku, ktorý plánuje založiť vlastnú stranu, vraj nedostala. „My sme sa s Radoslavom Procházkom veľmi krátko rozprávali v parlamente, o jeho projekte však nie,“ doplnila.

Trojica poslancov NR SR Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý a Magda Vášáryová opustila SDKÚ-DS

v polovici decembra minulého roka. Žitňanská prvýkrát kandidovala za SDKÚ-DS ako nestraníčka vo voľbách v roku 2006, členkou strany bola od roku 2007. Vo vláde Ivety Radičovej (2010-2012) zastávala post ministerky spravodlivosti.

V pozícii ministerky presadila projekt zverejňovania zmlúv na internete a projekt otvorenej justície, ktorého súčasťou bolo aj zverejňovanie súdnych rozhodnutí alebo hodnotenie činnosti sudcov. V parlamentných voľbách v roku 2012 získala najväčší počet prednostných hlasov (viac ako 103-tisíc) zo všetkých zvolených poslancov SDKÚ-DS. V NR SR pôsobí ako členka ústavnoprávneho výboru. Beblavý pred pár dňami ohlásil, že sa pridáva k Radoslavovi Procházkovi, ktorý zakladá novú stranu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla BugárLucia ŽitňanskáMiroslav Beblavý
Firmy a inštitúcie Most-HídNR SR Národná rada Slovenskej republiky