Obrazom: V Bratislave budú od mája jazdiť nové trolejbusy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Trolejbus
Prvé nové trolejbusy počas ich predstavenia v rámci obnovy vozového parku Dopravného podniku Bratislava. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 13. apríla (WEBNOVINY) – Prvé dva z osemdesiatky nových trolejbusov sú už vo vozovni Dopravného podniku Bratislava. Najprv sa na dvoch trolejbusoch zacvičia vodiči a od 1. mája bude na bratislavské cesty nasadených prvých 15 trolejbusov.

Nákup 80 nových trolejbusov je financovaný z fondov Európskej únie, z Operačného programu Doprava. Dopravný podnik Bratislava uplynulý týždeň predstavil nové trolejbusy vo vozovni na Hroboňovej ulici v Bratislave.

Dopravný podnik nakúpil 15 sólo trolejbusov, 15 trolejbusov s APU agregátom a 50 kĺbových trolejbusov s možnosťou opcie na dodávku ďalších 40 trolejbusov. Po dodaní všetkých vozidiel tak Dopravný podnik obnoví celý park trolejbusov. Podľa vedenia DPB ide o vôbec prvú takúto veľkú obnovu vozidlového parku mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Bratislave s využitím prostriedkov Európskej únie.

Obrazom: V Bratislave budú premávať nové trolejbusy

Klimatizácia aj kamery

Všetky nové trolejbusy budú nízkopodlažné, klimatizované a vybavené kamerovým systémom. Namontovaný v nich bude aj moderný informačný systém, ktorý bude počítať nastupujúcich a vystupujúcich cestujúcich. „Dozvieme sa tak dôležité dopravné informácie, napríklad ako vyťažené jazdia trolejbusy,“ priblížil bratislavský primátor Milan Ftáčnik.

Výdavky na projekt sa vyšplhali na 49 944 000 eur, z toho 39 539 000 eur ide z európskeho a štátneho rozpočtu. Podľa vedenia DPB ide o vôbec prvú takúto veľkú obnovu vozidlového parku mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Bratislave s využitím prostriedkov Európskej únie.

„Prvýkrát v histórii má mesto Bratislava možnosť získať na všetky dopravné projekty takmer 250 miliónov eur. Som veľmi rád, pretože naše mesto má obmedzené možnosti na čerpanie eurofondov. Ak dnes chcete motivovať ľudí, aby začali viac využívať hromadnú dopravu, musíte im ponúknuť kvalitné služby. Preto sme hľadali riešenia, ktoré ľuďom ponúknu moderné, bezpečné cestovanie. Som presvedčený, že aj tieto nové trolejbusy tento komfort ľuďom ponúknu,“ povedal pri predstavení nových trolejbusov minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek.

Bratislava bude mať nové trolejbusy, na cestách budú od mája
Foto: SITA/Ján Slovák

Kvalita dopravy sa má zlepšiť

Podľa vedúceho zastúpenia Európskej komisie v SR Dušana Chreneka je tento projekt dobrou ukážkou toho, ako európske prostriedky pomáhajú zlepšovať každodenný život ľuďom na Slovensku.

„Často sa hovorí, že Bratislava ma slabú podporu v európskych fondov. Ale okrem trolejbusov či rekonštrukcie Starého mosta sa investuje aj do vedeckých parkov, do vzdelávania a zamestnávania či do vybudovania protipovodňového systému. Takže tá podpora pre Bratislavu z európskych fondov nie je zanedbateľná,“ pripomenul.

Bratislava bude mať nové trolejbusy, na cestách budú od mája
Foto: SITA/Ján Slovák

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik považuje príchod nových trolejbusov za významnú podporu verejnej dopravy v meste. Navyše verejná doprava v Bratislave sa stala pre Európsku komisiu prioritou aj pre programové obdobie 2014 až 2020, pripomenul Ftáčnik. „Tieto trolejbusy sú rukolapným dôkazom, že kvalita verejnej dopravy v Bratislave sa zvýši. Sú dôkazom aj toho, že Bratislava môže a dokáže čerpať európske fondy. A odmenou pre nás budú spokojní cestujúci – Bratislavčania ako aj turisti,“ doplnil predseda dopravnej komisie mesta Bratislavy Jozef Uhler.

Nové trolejbusy do Bratislavy dodáva spoločnosť ŠKODA ELECTRIC, a. s., ktorá tender na nákup nových vozidiel vyhrala. Spoločnosť za 80 trolejbusov ponúkla cenu 46,772 milióna eur, po aukcii sa cena znížila na 41,620 milióna eur. Na nákup nových nízkopodlažných trolejbusov dopravný podnik získal vyše 39,5 milióna eur z Európskej

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján PočiatekJozef UhlerMilan Ftáčnik