Je najvyšší čas, aby Borec abdikoval, zhodnotil Most-Híd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tomas borec
Strana Most-Híd nepriamo vyzvala ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (na snímke), aby odstúpil z funkcie. Foto: SITA/Tomáš Somr

BRATISLAVA 8. apríla (WEBNOVINY) – Čas na vyvodenie politickej zodpovednosti nastal podľa strany Most-Híd pre ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, a to za dovolanie v prospech Františka Olejníka, odsúdeného za korupciu. Most-Híd spoluinicioval parlamentné odvolávanie ministra Boreca, ktoré bolo ešte pred tým, ako Najvyšší súd SR dovolanie Boreca zamietol.

„Najvyšší súd SR trest pre pána Olejníka potvrdil a pán minister Borec, strana Smer, ako aj poslanci Smeru, ktorí pri odvolávaní svojho šéfa rezortu obhajovali tak, že vlastne spochybnili pôvodný rozsudok pre skorumpovaného politika Olejníka, by mali v tejto veci vyvodiť dôsledky,“ uviedol poslanec Gábor Gál v stanovisku, ktoré agentúre SITA poslal hovorca strany Gabriel Gilányi. „Je najvyšší čas, aby sa predovšetkým pán Borec k celej záležitosti postavil ako chlap a sám abdikoval,“ dodal.

Ministerstvo spravodlivosti argumentuje tým, že malo pochybnosti o rozsudkoch súdov v tejto kauze a preto požiadalo dovolací súd, aby ich posúdil. Verdikt dovolacieho súdu samozrejme akceptuje. „Ak by mal minister Borec abdikovať len preto, že sa najvyšší súd nestotožnil s jeho právnym názorom, nová členka Mostu-Híd Lucia Žitňanská mala ako ministerka abdikovať 13-krát, pretože najvyšší súd jej presne toľko dovolaní zamietol,“ uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Most-Híd tvrdí, že počas odvolávania Boreca poslanci za Smer argumentovali, že má povinnosť podať takéto dovolanie, keď si myslí, že v danej trestnej veci nastali pochybnosti o zákonnosti konania. „Po pondelkovom rozhodnutí najvyššieho súdu sa však potvrdilo, že Borecovo dovolanie nebolo dôvodné a bolo postavené skôr na politickej súdržnosti ako na faktoch, pretože najvyšší súd ho zamietol,“ uviedol Most-Híd.

Bývalého košického poslanca a niekdajšieho dekana Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach Františka Olejníka čaká pobyt za mrežami. Päťčlenný dovolací senát Najvyššieho súdu SR v pondelok zamietol dovolanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca v korupčnej kauze košického exposlanca.

VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František OlejníkGábor GálLucia ŽitňanskáTomáš Borec
Firmy a inštitúcie Most-Híd