Povolebné zmeny v Smere, Maďarič už nebude podpredsedom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Madaric
Minister kultúry Marek Maďarič tvrdí, že na odvolanie Miloslavy Zemkovej dala dôvod ona sama. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 9. apríla (WEBNOVINY) – Minister kultúry Marek Maďarič sa vzdá funkcie podpredsedu strany Smer-SD, šéfovať rezortu kultúry bude aj naďalej. Novinárom to oznámil v stredu pred rokovaním vlády.

„Môžem vám povedať len za seba, že som včera (v utorok, pozn. red.) na vedení strany oznámil svoje rozhodnutie kolegom, že na najbližšom predsedníctve sa vzdám funkcie podpredsedu strany. Je to rozhodnutie, ktoré je v súlade s mojou predstavou politickej kultúry,“ uviedol.

Rozhodnutie ministra kultúry Mareka Maďariča vzdať sa funkcie podpredsedu strany nie je rezignácia, myslí si podpredseda Smeru a minister financií Peter Kažimír. „Podľa mojich informácií je to osobné rozhodnutie,“ povedal Kažimír novinárom po rokovaní kabinetu.

V utorok sa po prvýkrát od prezidentských volieb zišlo užšie vedenie Smeru-SD, predstavitelia strany rokovali päť hodín. Podľa Kažimíra sa rozprávali o živote. „Potrebovali sme spolu hovoriť, tak sme sa rozprávali, ako budeme fungovať ďalej,“ vyjadril sa šéf rezortu financií. Dodal, že po dvoch rokoch vlády je úplne normálne, že si ľudia spolu sadnú a hovoria o tom, ako im to ide.

Informácia unikla z vedenia

O čom v utorok rokovalo užšie vedenie Smeru, Maďarič komentovať nechcel. „Čudujem sa, že unikla informácia z vedenia,“ dodal. Maďarič bol šéfom volebnej kampane Roberta Fica, ktorý neuspel v prezidentských voľbách v súboji s Andrejom Kiskom.

Minister životného prostredia Peter Žiga povedal, že utorkové stretnutie vedenia Smeru nebolo ničím výnimočné. Riešili vraj bežné veci, napríklad to, ako sa majú, čo sa za uplynulé dva roky stalo a čo bude nasledovať. „Hovorili sme aj o voľbách,“ doplnil. Rokovanie podľa Žigu žiadny záver neprinieslo. „Záver prinesie stranícky snem niekedy v máji,“ konštatoval. Nálada na stretnutí bola podľa Žigu normálne pracovná. „Neviem, že by bola nejaká zlá alebo mimoriadne dobrá,“ ukončil.

Stranu Smer-SD zrejme čaká mimoriadny snem, mal by sa konať začiatkom mája. Na ňom by sa mali zhodnotiť prezidentské voľby i stanoviť priority pre druhú polovicu volebného obdobia. Agentúre SITA to potvrdili viacerí členovia strany. Zatiaľ sa však stranícke orgány na jeho konaní nedohodli.

Všetko o prezidentských voľbách nájdete —>> TU.

Päťhodinové rokovanie

V utorok sa po prvýkrát od prezidentských volieb zišlo užšie vedenie Smeru-SD, kde najvyšší predstavitelia strany preberali vývoj po prezidentských voľbách a predkladali návrhy pre najbližšie obdobie. Predstavitelia Smeru-SD rokovali päť hodín. Na stretnutí nebol minister vnútra a podpredseda strany Robert Kaliňák. Podľa informácií z tlačového oddelenia ministerstva vnútra mal pracovné stretnutia.

Užšie vedenie strany tvorí predseda Robert Fico, šesť podpredsedov, generálny manažér Ján Richter a šéf poradcov premiéra Vladimír Faič. Účastníkom stretnutí vedenia býva aj šéf tlačového odboru úradu vlády Erik Tomáš. V rozhovore pre agentúru SITA potvrdil, že užšie vedenie sa stretlo na pravidelnom rokovaní. „Zatiaľ nemáme informáciu, ktorú by sme poskytli verejnosti,“ povedal Tomáš.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Erik TomášJán RichterMarek MaďaričPeter KažimírPeter ŽigaRobert FicoRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie SMER-SD