Politológovia: Za volebný výsledok Fica nemôže len Maďarič

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V centrále Smeru sa začala volebná noc
Predčasné parlamentné voľby 2012 - líder strany Smer-SD Robert Fico prišiel do volebnej centrály. Bratislava, 10. marec 2012. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 9. apríla (WEBNOVINY) – Odstúpenie Mareka Maďariča z postu podpredsedu strany Smer-SD je podľa politológa Michala Horského vyvodením politickej zodpovednosti za relatívne neúspešnú volebnú kampaň, ktorá nesplnila hlavný cieľ, a to zvolenie prezidenta z radov Smeru-SD, a je tiež krokom politickej kultúry. Ako povedal Horský v stredu pre agentúru SITA, takéto kroky prospievajú budovaniu demokratických tradícií v našej krajine.

Nový trojuholník a vzťahy

„Oveľa zásadnejšie však budú nasledovné kroky Smeru-SD. Teda diskusia a príprava májového mimoriadneho snemu, ktorá bude inovovať politické ciele a stratégiu v nasledujúcich dvoch rokoch,“ povedal Horský s tým, že pôjde tiež o vymedzenie vzťahu v novom trojuholníku prezident – predseda NR SR a predseda vlády ako aj o politické kroky strany, ktorá sa presvedčila, že 40-percentný potenciál podpory občanov nielen nestačí na víťazstvo v prezidentských voľbách, ale nemusí stačiť ani na zásadné politické reformy a zmeny.

„Preto Smer-SD má iba dve možnosti v nasledujúcich rokoch. Usilovať sa o vyššiu podporu obyvateľstva a teda o získanie ústavnej väčšiny alebo čo je pravdepodobnejšie, usilovať sa o zvýšenie koaličného potenciálu, aby Smer-SD nezostal osamotený na politickej scéne,“ zdôraznil Horský.

Rozhodnutie Maďariča vníma politológ Tomáš Koziak v dvojakej rovine. „Rozhodnutie Maďariča ako človeka, ktorý bol primárne zodpovedný za kampaň Roberta Fica a ten výrazne neuspel, bolo prirodzené. To by mal byť štandardný postup ľudí, ktorí sú zodpovední za kampaň. Je to slušné vyústenie neúspechu,“ povedal Koziak pre agentúru SITA.

Všetko o prezidentských voľbách nájdete —>> TU.

Štvorka sa mohla zúžiť na trojku

Druhá rovina podľa neho je vnútrostranícka. „Tak ako v každej strane sú rôzne názorové prúdy i pnutia, aj keď u Smeru to nie je viditeľné, ale rozhodnutie Maďariča môže byť aj dôsledkom názorového pnutia v strane, ktoré sa stalo výraznejším po prezidentskom neúspechu,“ myslí si Koziak. Podľa neho v stranách sa vždy čaká na prešľapy politikov, na odchody. „Možno sa teda vyvinul tlak na Maďariča, lebo išlo o neúspech politika, ktorý bol zodpovedný za kampaň. Je to teda odraz pnutia,“ dodal Koziak.

Prezidentské voľby môžu podľa Koziaka znamenať oslabenie pozície Maďariča v strane. Upozornil, že Fico ho zaraďoval medzi štyroch podpredsedov, ktorých označil za svojich nástupcov. „Možno sa táto štvorka zúžila na trojku. Takéto neúspechy znamenajú oslabenie človeka. Maďarič stratil politické body a vypadol zo štvorky potenciálnych nástupcov aspoň na nejaký čas,“ konštatoval politológ.

Zodpovednosť majú aj iní

Podľa neho však Maďarič nebol sám, kto nesie zodpovednosť za výsledok. „Smer by mal načrieť aj do regionálnych štruktúr, prečo voľby dopadli tak, ako dopadli. Na toto by sa mal pozrieť a tam vyvodiť zodpovednosť, pretože nedokázali tieto štruktúry zmobilizovať verejnú mienku v prospech svojho predsedu,“ vyhlásil Koziak. Preto odstúpenie Maďariča nevníma ako dostatočný krok navonok. „Smer by mal pomenovať dôvody porážky svojho kandidáta. A ukázať transparentne dôsledky,“ dodal.

Minister kultúry Marek Maďarič sa vzdá funkcie podpredsedu strany Smer-SD, šéfovať rezortu kultúry bude aj naďalej. Novinárom to oznámil dnes pred rokovaním vlády. „Môžem vám povedať len za seba, že som včera (v utorok, pozn red.) na vedení strany oznámil svoje rozhodnutie kolegom, že na najbližšom predsedníctve sa vzdám funkcie podpredsedu strany. Je to rozhodnutie, ktoré je v súlade s mojou predstavou politickej kultúry,“ uviedol.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marek Maďarič