Nad údajnou sýkorkou vyhlásili ortieľ, dostala 22 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vazenie
Foto: Ilustračné foto: SITA/Diana Černáková

PEZINOK 10. apríla (WEBNOVINY) – Údajný člen skupiny sýkorovcov Roland Z. má ísť na 22 rokov do väzenia s najprísnejším stupňom stráženia. Rozhodol tak vo štvrtok Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Súd mu udelil tiež trest prepadnutia majetku, ako aj ochranný dohľad v trvaní troch rokov.

Obžalovaný sa odvolal, rozsudok tak nie je právoplatný a rozhodovať bude najvyšší súd. Agentúru SITA informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjákova.

Podľa žalobcu sa podarilo dokázať, že Roland Z. bol členom skupiny sýkorovcov, dopustil sa vydierania aj podvodu. K sýkorovcom údajne prešiel od piťovcov. Prokurátor na poslednom pojednávaní navrhol v záverečnej reči pre Rolanda Z. trest v polovici najprísnejšej sadzby, ktorá je v rozpätí 20 až 25 rokov (prípadne až doživotie). V záverečnej reči poukázal najmä na výpovede mnohých svedkov, z ktorých sa už viacerí priznali a za skutky sýkorovcov sú odsúdení.

Tisícky telefonátov s členmi klanu

Prokurátor hovoril aj o tisíckach telefonátov, ktoré mal obžalovaný s rôznymi členmi skupiny. „Žiadnej trestnej činnosti som sa nedopustil, som nevinný,“ povedal v záverečnej reči Roland Z. Jeho obhajca žiadal oslobodenie klienta spod obžaloby, lebo nebol členom zločineckej skupiny a vydierania a podvodu sa dopustil niekto iný. Advokát upozornil na to, že niektorí svedkovia dostali nižšie tresty potom, ako sa priznali a svedčili proti skupine sýkorovcov. Jeho klient veľa telefonoval aj preto, že mal nadváhu a ťažko sa mu presúvalo. Jeho klient tvrdí, že nepatril do žiadnej skupiny.

Roland Z. je podľa žalobcu minimálne od roku 2008 členom zločineckej skupiny sýkorovcov. Údajne patril do strednej úrovne hierarchie bratislavskej časti skupiny a vydával pokyny nižšie postaveným členom, napríklad Jaroslavovi Pittnerovi a ďalším. Nad obžalovaným údajne bol Juraj B. alias Čapatý, ktorý teraz svedčí proti skupine a údajný bos sýkorovcov Róbert L. alias Kýbel, ktorý je na úteku.

Rolanda Z. prokurátor žaloval aj z vydierania a podvodu. Vo februári 2011 sa údajne prišiel vyhrážať matke Jaroslava Pittnera, keď tento čelil väzobnému stíhaniu. V súčasnosti je už Pittner odsúdený na osem rokov.

Roland vraj čakal na Pittnerovu matku

Trest dostal za podiel na časti skutkov z obžaloby na seneckú podskupinu sýkorovcov, vedenú Martinom Bihárim, alias Rusom. Pittnerovi v tejto kauze vymerali menší trest, pretože sa priznal a vypovedal proti ostatným spoluobžalovaným. Roland Z. v čase Pittnerovho stíhania údajne čakal na jeho matku a keď išla okolo auta, v ktorom sedel, začal na ňu vykrikovať, aby jej syn držal hubu, lebo inak ona zle dopadne.

Tretieho skutku sa mali Roland Z. a Pittner dopustiť spoločne v decembri 2009. V reštaurácii na Bajkalskej ulici v Bratislave začiatkom decembra 2009 údajne oklamali majiteľa ukradnutého auta Audi Q7, že za sedem tisíc euro vybavia, aby ho dostal späť. Celý plán, ako majú akciu dokončiť, im údajne odsúhlasil bos skupiny Kýbel. Najprv si mali od majiteľa auta zobrať na jednom mieste peniaze a na druhom mieste dohodnúť vrátenie auta. Tam by už auto nevydali pre nesplnenú fiktívnu podmienku. Peniaze si prevzali cez sprostredkovateľa v bratislavskom obchodnom centre a rozdelili si ich s Róbertom L.

Prepojenie s Čongrádym

Roland Z. sa vyskytol aj v dvoch iných medializovaných prípadoch, v ktorých už nefiguruje. Patril k pôvodnej zostave ľudí, ktorých obvinili z vraždy údajného bosa zločineckej skupiny Petra Čongrádyho zo septembra 2004, ale obvinenie voči všetkým zrušili a z tejto vraždy obvinili inú štvoricu mužov. Výpoveď pôvodného kľúčového svedka sa totiž ukázala ako nepravdivá.

Rolanda Z. obžalovali spolu s podnikateľom Ladislavom R., jeho synom a ďalším mužom, že účtovníčku podnikateľovej firmy pod hrozbou fyzického a psychického násilia donútili, aby podpísala notársku zápisnicu o sprenevere 165,9 tisíca eur. V tejto kauze však všetkých žalovaných oslobodili a účtovníčku uznali vinnou za spreneveru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať