Deti z Luníka často nedokončia školu, odhovárajú ich rodičia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Romovia
ilustračné foto Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 11. apríla (WEBNOVINY) – Veľká časť detí na košickom sídlisku Lunik IX nemá v rodine dostatočnú podporu pri príprave do školy. Z dotazníkového prieskumu, ktorý spravilo Rómske mediálne centrum (MECEM) vyplýva, že ich je 75 percent z opýtaných, informuje o tom MECEM na svojej internetovej stránke. Prieskum robilo centrum vo februári a marci na vzorke 200 detí vo veku od 12 do 14 rokov.

Takmer polovica opýtaných detí považuje za najväčší problém to, že ich rodičia nie sú schopní a ochotní im pomáhať pri príprave do školy, 40 percent detí v prieskume nemá doma na štúdium dostatok miesta. Stôl na štúdium má doma 19 chlapcov zo 100, dievčat 17 zo 100. Teplú vodu v tejto oblasti má 22 percent respondentov. To sú podmienky, ktoré najviac ovplyvňujú výsledky detí v škole.

V škole tento rok často chýbalo 44 percent detí, najčastejšou príčinou ich vymeškávania je starostlivosť o mladších súrodencov. Veľká časť opýtaných detí, 79 percent, zažila situáciu, keď do školy nemohli ísť, pretože nemali topánky alebo šaty. Niektoré do školy nemohli ísť z toho dôvodu, že museli pomáhať rodičom. Deti vo veku 12 až 14 rokov taktiež podľa prieskumu uvažujú o tom, že odídu zo školy, túto možnosť označilo 86 percent chlapcov. Výrazná časť to musí urobiť, pretože to od nich chcú rodičia. V prípade dievčat je situácia podobná.

Údaje, ktoré pochádzajú z tohto dotazníka, sú súčasťou väčšieho prieskumu týkajúceho sa rodovej rovnosti v rómskych komunitách so zameraním na celoživotné vzdelávanie komunity. Realizátorom projektu je združenie Union Romani z Barcelony.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia