Študenti budú môcť študovať v zahraničí aj viackrát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Objatie, mladí, smiech, láska
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 12. apríla (WEBNOVINY) – Študenti vysokých škôl budú môcť vycestovať do zahraničia viackrát počas štúdia. Umožňuje im to nový program Erasmus+. Doposiaľ mohol ísť každý študent v rámci programu Erasmus počas celého štúdia raz na študijný pobyt a raz na stáž, po novom bude môcť absolvovať študijný pobyt a stáž opakovane počas bakalárskeho, inžinierskeho i doktorandského štúdia. Dohromady tak bude môcť študent absolvovať šesť pobytov v zahraničí. Možnosť vycestovať navyše majú aj absolventi do roka po skončení štúdia.

Nový program môžu využiť aj študenti a zamestnanci Slovenskej technickej univerzity. Rektor STU Robert Redhammer podpísal chartu o študentských mobilitách Erasmus+ na obdobie rokov 2014 – 2020. „Naši študenti sa teraz môžu ešte ľahšie dostať na zahraničia na prestížne univerzity, ale aj na stáže do firiem,“ hovorí Redhammer. Ako uvádza hovorkyňa STU Andrea Hajdúchová, počet záujemcov o štúdium v zahraničí narastá. V minulom akademickom roku sa do programu zapojilo takmer 300 študentov z ich školy.

Do programu sa zapojí aj najväčšia slovenská univerzita – Univerzita Komenského v Bratislave, ktorá víta, že študenti budú môcť vycestovať opakovane. „Pri doterajšom systéme raz a dosť sa neraz stalo, že študenti absolvovali mobilitu – štúdium už počas bakalárskeho stupňa a mnohí z nich v ďalšom priebehu štúdia dospeli k poznaniu, že na magisterskom, resp. doktorandskom stupni štúdia by ako osobnostne aj profesionálne zrelšie osobnosti vedeli mobilitu lepšie využiť,“ hovorí vedúca Oddelenia medzinárodných vzťahov UK Magdaléna Belková. Univerzita Komenského sa do programu Erasmus zapája od akademického roku 1998/1999. V prvom roku do zahraničia vycestovalo 36 študentov, v minulom akademickom roku ich bolo už 684.

Nový program Erasmus+ nahradí ten predošlý od akademického roka 2014/2015 do roku 2020. Erasmus+ zlúčil všetky doterajšie programy Európskej únie pre vzdelávanie. V programe je dohromady takmer 15 miliárd eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Redhammer