Žitňanská vyzvala Boreca, aby nestál v kúte

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lucia Žitňanská
Poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 11. apríla (WEBNOVINY) – Minister spravodlivosti Tomáš Borec by mal navrhnúť dobrého a kvalitného kandidáta na post predsedu Najvyššieho súdu SR. „Minister spravodlivosti môže zohrať pozitívnu úlohu v tom, ako sa bude vyvíjať justícia a či sa zvýši dôveryhodnosť justície alebo nie. Pretože minister spravodlivosti môže nájsť kandidáta, ktorý môže získať podporu minimálne za vládu, parlament a prezidenta v súdnej rade,“ povedala v piatok novinárom poslankyňa Mosta-Híd Lucia Žitňanská.

Borec nemá stáť v kúte

Pokiaľ dá minister spravodlivosti na stôl dobrého kandidáta, tak tu podľa Žitňanskej je potenciál, aby najvyšší súd mal dobrého predsedu. Môže to odblokovať aj zábrany ostatných členov súdnej rady, sudcovských rád či sudcov najvyššieho súdu, aby navrhli ďalších kandidátov. „Vždy je lepšie, keď je z koho vyberať, ako niekde stáť v kúte a pozerať sa a pýtať sa, či Štefan Harabin bude alebo nebude kandidovať,“ dodala Žitňanská.

Tomáša Boreca exministerka spravodlivosti vyzvala, aby nestál v kúte, predstúpil pred verejnosť a navrhol dobrého kandidáta na predsedu najvyššieho súdu, za ktorého sa bude môcť postaviť nielen súdna rada, ale aj verejnosť. „Minister spravodlivosti môže zohrať veľmi pozitívnu rolu, pokiaľ navrhne dobrého kandidáta, za ktorého sa postaví väčšina súdnej rady. A ak dostal pred dvoma rokmi úlohu zabezpečiť pokoj v justícii, tak môže aj v tomto zohrať veľmi pozitívnu rolu. Nehovoriac o tom, že sa ukáže, či naozaj sa strana Smer dištancuje od svojho politického nominanta v justícii Štefana Harabina alebo nie,“ upozornila Žitňanská.

Ide o budúcnosť súdnictva

Existujú dva dôvody, pre ktoré nie je jedno, kto bude šéfom najvyššieho súdu. „Predseda najvyššieho súdu tým, že je aj predsedom súdnej rady, je najvyšším reprezentantom justície. Čiže keď je to dôveryhodná osoba, tak sa tá dôveryhodnosť prenáša na justíciu ako takú,“ vysvetlila poslankyňa. Zároveň podľa nej nie je jedno, ako je vedený najvyšší súd. „Od najvyššieho súdu očakávame nielen spravodlivé rozhodnutia, ale aj to, že bude plniť istú rolu zjednocovania súdnych rozhodnutí, ktorú dnes najvyšší súd neplní v dostatočnej miere,“ uzavrela.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár zdôraznil, že pri voľbe predsedu najvyššieho súdu rovnako ako pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov a tiež pri novele ústavy o zmenách v justícii nejde len o politický súboj, ale o budúcnosť súdnictva. „Budúce týždne, možno mesiace, budú určujúce pre budúcnosť nášho súdnictva a budú určujúce aj z hľadiska toho, či dôjde k pozitívnym zmenám v súdnictve. Máme pochybnosti,“ konštatoval Bugár.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárLucia ŽitňanskáŠtefan HarabinTomáš Borec
Firmy a inštitúcie Súdna rada SR