Školu majú pred zbúraním zachrániť budúci letci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Letisko Sliač
Letisko Sliač Foto: SITA/Dušan Hein

PIEŠŤANY 13. apríla (WEBNOVINY) – Vysokú školu zameranú na štúdium letectva a súvisiacich odborov plánuje v Piešťanoch zriadiť nezisková organizácia Ikaria – európska vysoká škola letectva. Mesto požiadala o prenájom budovy bývalej základnej školy na Ulici Adama Trajana. Mestské zastupiteľstvo ju pôvodne určilo na predaj, neskôr na zbúranie. Dnes škola stojí len preto, lebo sa nenašiel nikto, kto by ju odstránil len za materiál z demolácie.

Neziskovka si chce celý objekt prenajať na tridsať rokov za jedno euro ročne s tým, že do rekonštrukcie investuje v priebehu piatich rokov takmer milión eur. Primátor Remo Cicutto takúto aktivitu v Piešťanoch víta. ,,Bolo by to zmysluplné využitie týchto priestorov. My by sme ušetrili nemalé peniaze na búranie, ale dôležitý je aj sekundárny prínos, ktorým by bolo využívanie piešťanského letiska touto školou,“ povedal primátor.

Celý projekt zriadenia vysokej školy je podľa neho zatiaľ v počiatočnom štádiu. Mestské zastupiteľstvo bude o prenájme prebytočnej budovy rozhodovať na budúci týždeň. Na vznik vysokej školy bude jej zriaďovateľ potrebovať súhlas vlády.

Budovou dlho nevyužívanej školy sa mestskí poslanci zaoberajú už tri roky. Samospráva ju aj s pozemkom pôvodne ponúkala na predaj. Našiel sa len jediný záujemca, ktorý za nehnuteľnosti ohodnotené znalcom na 1,3 milióna eur ponúkol 33-tisíc. Poslanci rozhodli, že za takúto cenu majetok nepredajú. Neskôr prijali rozhodnutie, že školu dajú zbúrať za materiál z demolácie. Za takýchto podmienok sa však nikto na takúto prácu nenašiel. Medzitým prejavila záujem o nehnuteľnosť cirkev, k žiadnej dohode s mestom však nedošlo. Návrh ponúknuť budovu zadarmo tretiemu sektoru mestskí poslanci odmietli. Nevyšiel ani zámer vedenia mesta prerobiť budovu na zariadenie pre seniorov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Remo Cicutto
Firmy a inštitúcie Letisko Piešťany