Konkurz na špeciálneho prokurátora je paródiou, tvrdí SaS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dušan Kováčik
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik Foto: SITA/Peter Hudec

BRATISLAVA 12. apríla (WEBNOVINY) – Konkurz na špeciálneho prokurátora je podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) iba paródiou výberového konania. Do výberového konania sa totiž prihlásil len jeden uchádzač, podľa SaS „smutne známy súčasný špeciálny prokurátor Dušan Kováčik“, píše strana vo svojom stanovisku, ktoré agentúre SITA zaslala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková. Kováčik konkurz na špeciálneho prokurátora aj vyhral, do funkcie ho však zvolí až Národná rada SR.

Vyvolení si užívajú beztrestnosť

SaS konkurz na špeciálneho prokurátora pokladá za poľutovaniahodnú udalosť, ktorá veľa prezrádza o úbohých pomeroch na prokuratúre i v celom štáte. „Tušíme za ňou zákulisné dohody na úrovni generálnej prokuratúry a strany Smer a, čo je najhoršie, udržiavanie stavu, keď zákon platí len pre niektorých, kým vyvolení si užívajú beztrestnosť,“ uvádza SaS vo svojom stanovisku.

Podľa predsedu strany Richarda Sulíka môže Smer v tomto prípade verejnosti preukázať záujem o skutočnú spravodlivosť už len tým, že Dušana Kováčika v parlamente nepodporí. „Takýto prelom však neočakávame,“ dodal Sulík.

Kováčika schválili jednomyseľne

Súčasnému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi sa funkčné obdobie končí v auguste. Opäť sa prihlásil do výberového konania, v tom však bol jediným uchádzačom. Ako informoval týždenník .týždeň, konkurz aj vyhral. „Do výberového konania na funkciu špeciálneho prokurátora sa prihlásil jeden kandidát, ktorý bol úspešný,” potvrdila .týždňu hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) Andrea Predajňová.

Podľa nej schválila výberová komisia Kováčika „jednomyseľne”. K návrhu výberovej komisie sa musí vyjadriť generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý tak urobí zrejme až po Veľkej noci. Ak nebude mať ku Kováčikovi žiadne výhrady, predloží ho ako kandidáta na schválenie parlamentu, píše .týždeň.

Špeciálneho prokurátora do funkcie volí parlament na návrh generálneho prokurátora na základne výberového konania. Funkčné obdobie špeciálneho prokurátora je päť rokov a do funkcie môže byť zvolený iba prokurátor generálnej prokuratúry.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan KováčikJaromír ČižnárKatarína Svrčeková
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita