Eurovoľby sú jedny z najdôležitejších, myslí si KDH

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Figeľ
Predseda KDH Ján Figeľ počas zasadnutia Rady Kresťanskodemokratického hnutia s programom prezidentské voľby 2014 a vnútropolitická situácia. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BOJNICE 12. apríla (WEBNOVINY) – Nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu sú podľa europoslankyne Anny Záborskej jedny z najdôležitejších volieb v dejinách Slovenska.

KDH si zastáva silnú rodinu

Ako povedala v sobotu na tlačovej besede po rokovaní Rady Kresťanskodemokratického hnutia (KDH), pred občanmi vo voľbách do Európskeho parlamentu stojí dôležitá otázka, či dajú prednosť EÚ, ktorá bude úniou uberajúcou sa po ceste ideológie navrhovanej ľavicovými liberálmi, alebo dajú prednosť ceste, ktorá bude cestou ekonomickej prosperity a silnej rodiny, ktorú navrhujú kresťanskí demokrati.

„Rada KDH je znepokojená nad oslabovaním rodiny a kresťanských hodnôt na pôde EP. Proti agresívnej ideologickej politike ľavicových liberálov KDH ponúka víziu silnej rodiny, ktorú deklarovali už zakladatelia únie z radov kresťanských demokratov. Tá sa totiž osvedčila,“ povedala Záborská po rokovaní rady v Bojniciach. Záborská je líderkou KDH do májových eurovolieb.

Podľa Figeľa je kandidátka KDH zloženou mozaikou

Preverovanie sudcov musí byť iné ako v návrhu

Figeľ zdôraznil, že pri zmene ústavy nesmie byť spôsob preverovania sudcov tak, ako bol nastavený v návrhu, teda, že by sudcov preveroval Národný bezpečnostný úrad. Smer to podľa neho akceptoval.

„Ponúkli sme zhodu vo všetkých oblastiach okrem previerok, s tým, že to chceme riešiť. Je to vytvorenie priestoru, aby sa našiel model, ktorý je ústavnoprávne prijateľný a politicky priechodný a zabezpečí, že každý kandidát na sudcu, ale aj súčasný sudca, bude spĺňať morálne a odborné kritéria, a to nielen raz, pri prijímaní, ale aj počas pôsobenia. O tom diskutujeme. Bezpečnostné preverovanie spôsobilosti môže napomôcť dôveryhodnosti súdnictva,“ zdôraznil.

O dôveru voličov sa v eurovoľbách uchádza 13 kandidátov za KDH. Jednotkou je poslankyňa EP Záborská, nasleduje poslanec EP Miroslav Mikolášik, poslanec NR SR Ján Hudacký. Kandidátmi sú tiež ekonóm Andrej Klapica, právnici Martin Dilong a Radovan Gondžúr, pedagógovia Peter Solár, Lýdia Pilková, Mária Kaľavská a Karol Pastor, ale aj ekonóm Martin Novodomec, právnik Ivan Šimko a podnikateľ Ľuboš Fellner.

Kandidátka KDH do eurovolieb je podľa predsedu hnutia Jána Figeľa mozaika skúsenosti, mladosti a odhodlania, ktorú KDH ponúka občanom. „Som presvedčený, že je to dobrá ponuka,“ povedal.

Slovensko má v súčasnosti v Európskom parlamente 13 poslancov, dvaja z nich, Anna Záborská a Miroslav Mikolášik, reprezentujú KDH. V nasledujúcom volebnom období (2014 – 2019) sa počet poslancov v EP nemení. Ambíciou KDH je podľa Denisy Rumanovej, zodpovednej za PR v KDH, obhajoba minimálne dvoch mandátov.

KDH nemohlo odmietnuť ponuku Smeru

Figel fico
Foto: SITA/AP Petr David Josek

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) podľa jeho predsedu Jána Figeľa nemohlo odmietnuť ponuku Smeru-SD na zmenu ústavy, ktorá reprezentovala 40 podpisov opozičných poslancov NR SR.

KDH sa so Smerom-SD dohodlo na zakotvení manželstva v ústave a zmenách v justícii. Ako povedal v sobotu na tlačovej besede Figeľ, Smer vo februári vyjadril ochotu ísť do ústavných zmien na ochranu manželstva. „Považujem za potrebné, aby na Slovensku bolo viac prorodinnej politiky. Toto riziko bolo treba podstúpiť. Možno sme to riziko dostatočne nedokomunikovali,“ povedal Figeľ, podľa ktorého do prezidentskej kampane zasiahlo rozhodnutie o zmene ústavy.

„Taká zmena nie je možná bez Smeru. Takúto zmenu iniciovalo KDH ešte v septembri vo verejnom záujme. Išli sme do veľkého rizika a to sa zrejme naplnilo,“ zdôraznil. KDH sa však podľa neho nezvykne vzdávať. „Je to princíp, ktorý je dôkazom, že naše úsilie bolo úprimné,“ dodal.

Za prezidentskými voľbami spravili bodku

Hrusovsky
Foto: SITA/Martin Havran

Rada KDH v sobotu podľa Figeľa urobila bodku za prezidentskými voľbami. „Výsledok Pavla Hrušovského z pohľadu KDH bol neúspech. Je to neprimeraný výsledok potenciálu hnutia. Rada KDH vzala na vedomie, že Pavol Hrušovský sa vzdal funkcie predsedu poslaneckého klubu a tiež, že Pavol Abrhan sa vzdal postu podpredsedu KDH,“ uviedol.

Obaja zložili funkcie už v pondelok na rokovaní predsedníctva. Dôvodom je neúspech Hrušovského v prvom kole prezidentských volieb. Poslanecký klub v sobotu nového predsedu klubu nezvolil, aj keď to Figeľ v pondelok avizoval. Zíde sa po Veľkej noci.

KDH čaká na jeseň snem. „Snem sme pripravovali ako programový, ale bude aj personálny. Bude pred, alebo po komunálnych voľbách na jeseň. Má zhodnotiť aj európske voľby,“ povedal Figeľ. To, či sa bude voliť celé vedenie hnutia, alebo len chýbajúci členovia vedenia, je podľa neho „internou témou, aby snem priniesol nové odhodlanie“.

KDH podľa Figeľa očakávalo výraznejšiu podporu od tých, ktorí dali s kandidatúrou Hrušovského súhlas, teda od SDKÚ-DS a Mostu-Híd. To sa nenaplnilo. „V kampani nastal zlom, keď do nej vstúpili aj ďalší kandidáti a prestalo platiť, že náš kandidát je spoločnou voľbou pravice. Bolo to rozdrobovanie hlasov,“ uviedol. Podľa neho kresťanskí demokrati ponúkli štátnika, ktorý bol dvakrát na čele parlamentu. „Nepresvedčili sme dostatok voličov. Ale ktokoľvek by sa dostal do druhého kola, nad Ficom by vyhral,“ vyhlásil Figeľ.

KDH vyzýva na väčšiu bezpečnosť Ukrajiny

V súvislosti s krízou na Ukrajine, rada KDH vyzýva vládu, aby vykonala opatrenia, ktoré zabezpečia väčšiu bezpečnosť krajiny, ochranu štátnych hraníc, majetku, ale tiež by sme mali byť pripravení v prípade odchodu obyvateľov z Ukrajiny.

Rada KDH tiež podporuje zvolanie mimoriadneho rokovania parlamentného výboru pre hospodárstvo za účasti premiéra a ministra hospodárstva, aby boli na ňom prerokované možné energetické dopady na Slovensko.

„Nevylučujeme ani zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, aby sa diskutovalo o riešeniach celkových súvislostí,“ uviedol Figeľ.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anna ZáborskáIvan ŠimkoJán FigeľJán HudackýLýdia PilkováMartin DilongMiroslav MikolášikPavol AbrhanPavol Hrušovský
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie