Za Kotlebov mesačník zodpovedá vydavateľ, tvrdí ombudsmanka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kotleba
Kandidát na predsedu BBSK Marián Kotleba počas tlačovej besedy Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) k výsledkom prvého kola volieb poslancov a predsedov do orgánov samosprávnych krajov - vyšších územných celkov (VÚC) v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Banská Bystrica, 10. november 2013. Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 14. apríla (WEBNOVINY) – Za obsah najnovšieho čísla Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Náš kraj, ktorý okrem iného ospevuje vojnový slovenský štát či propaguje predsedu kraja Mariana Kotlebu, je podľa tlačového zákona zodpovedný vydavateľ.

Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla ombudsmankina poradkyňa pre komunikáciu a médiá Alena Kuišová, mesačník vydáva krajská samospráva. Podľa ombudsmanky Jany Dubovcovej môže ísť v tomto prípade až o trestnoprávnu zodpovednosť a o podozrenie zo spáchania trestného činu popierania, schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov.

Mesačník bude riešiť polícia

„Pokiaľ sa v mesačníku schvaľuje alebo ospravedlňuje režim založený na fašistickej ideológii, teda napríklad slovenský štát z rokov 1939 až 1945, môže ísť o podozrenie zo spáchania trestného činu,“ poznamenala.

Aktuálnym číslom mesačníka Náš kraj, ktoré vyšlo v náklade 240-tisíc kusov a občanom bolo distribuované do schránok, sa bude zaoberať polícia.Na ďalšie konanie jej ho odstúpila Okresná prokuratúra Banská Bystrica ako vec podozrenia zo spáchania prečinu popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov. Agentúru SITA o tom informoval hovorca banskobystrickej krajskej prokuratúry Ivan Vozár s tým, že prokuratúra konala z vlastného podnetu.

Obrazom: Na proteste proti Kotlebovi spálili kópie mesačníka Náš kraj

Kotleba nepodpísal rozpočet

Zastupiteľstvo schválilo v piatok 11. apríla rozpočet BBSK na tento rok. Potvrdilo tak rozpočet v podobe, v akej ho schválilo ešte 28. februára, no Kotleba ho vtedy odmietol podpísať. Schválený rozpočet nepočíta s financovaním schránkového mesačníka BBSK Náš kraj, na ktorý bolo v pôvodnom návrhu v rámci výdavkov na Úrad BBSK vyčlenených 150-tisíc eur.

Ako v diskusii uviedol poslanec Jaroslav Demian, ktorý bol predkladateľom schválených zmien v rozpočte, najnovšie číslo tohto mesačníka potvrdilo, že jeho návrh bol správny. „Propagovanie zvrátených názorov na vojnový slovenský štát je neprijateľné. Mesačník BBSK na tieto účely nemá slúžiť. Toto je mesačník Náš kraj, nie Váš kraj, pán predseda,“ povedal Demian.

Februárové číslo mesačníka BBSK nájdete

—————————>

TU

.

Číslo vyjde aj keď nebudú peniaze

Kotleba po zasadnutí pre médiá uviedol, že z piatich zmluvne objednaných čísel mesačníka Náš kraj už vyšli dve a myslí si, že aj zvyšné tri čísla BBSK vydá. „Keby aj neboli v rozpočte na to peniaze, že by sme sa nakoniec naozaj s poslancami nedohodli, tak nevidím problém zafinancovať to aj z iných zdrojov ako z krajských,“ dodal Kotleba.

Najnovšie číslo mesačníka Náš kraj neobsahuje žiadne informácie o činnosti organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, krajských poslancov či o dôležitých udalostiach v kraji, ale väčšina článkov je venovaná predsedovi kraja Marianovi Kotlebovi a jeho názorom a tiež útokom na krajské zastupiteľstvo či predchádzajúce vedenie kraja bez vyjadrenia protistrany.

VIAC O KONTROVERZNOM OBSAHU MESAČNÍKA SA DOZVIETE TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marian Kotleba
Firmy a inštitúcie BBSK Banskobystrický samosprávny kraj (VÚC)