Na špeciálnej prokuratúre je nezdravá klíma, tvrdí Žitňanská

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kovacik prokuratura
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je vo funkcii desať rokov a v novom konkurze je jediným uchádzačom. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 14. apríla (WEBNOVINY) – Špeciálna prokuratúra si podľa poslankyne Mosta-Híd Lucie Žitňanskej po desiatich rokoch pod vedením špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zaslúži nový impulz a čerstvý vietor v podobe nového vedenia.

„Pán Kováčik je vo funkcii desať rokov. Je dobré, ak sa po rokoch vymenia opraty a inštitúcia môže dostať nový impulz, každý sa po čase opotrebuje,“ povedala pre agentúru SITA Žitňanská.

Jediný uchádzač v konkurze

Exministerka spravodlivosti považuje za negatívne, že Kováčik sa do konkurzu na špeciálneho prokurátora prihlásil ako jediný uchádzač. „Nesvedčí to o zdravej klíme na špeciálnej prokuratúre. Za normálnych okolností by mal byť o také miesto záujem a mohli by sme vyberať z viacerých kandidátov,“ vysvetlila. Poslanecký klub Mosta-Híd zatiaľ o voľbe špeciálneho prokurátora nediskutoval, Žitňanská kolegom nebude odporúčať hlasovať za Kováčika.

„Vždy je na škodu, ak sa do konkurzu prihlási len jeden kandidát. Nenapĺňa sa potom význam tohto slova,“ povedal poslanec KDH Pavol Abrhan. Nechcel špekulovať, prečo sa o funkciu špeciálneho prokurátora neuchádzali aj ďalší kandidáti. Zatiaľ nie je známe, či KDH Kováčika podporí alebo nie, keďže poslanecký klub sa ešte touto otázkou nezaoberal.

„Pán Kováčik splnil pravidlá, ktoré vyžaduje zákon. Jeho doterajšiu činnosť hodnotím pozitívne. Odborne spĺňa všetky predpoklady na výkon funkcie,“ konštatovala predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková. Osobne za Kováčika zahlasuje a verí, že ho podporí aj poslanecký klub Smeru-SD. „Budeme o tom rokovať,“ dodala.

Štefancovi sa Kováčik pozdával

Poslanec za SDKÚ-DS Ivan Štefanec si myslí, že Kováčik v princípe vo funkcii nefungoval nijak zle. „Ide o jednu z mála inštitúcií, ktorá sa snažila postupovať konštruktívne, odbornosť ostala zachovaná. S osobou pána Kováčika nemám problém,“ poznamenal Štefanec. Kováčik sa podľa jeho slov neprofiloval ako stranícky kandidát na rozdiel od bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

Konkurz na špeciálneho prokurátora je podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) iba paródiou výberového konania, keďže sa doň prihlásil len jeden uchádzač. Liberáli konkurz na špeciálneho prokurátora pokladajú za poľutovaniahodnú udalosť, ktorá veľa prezrádza o úbohých pomeroch na prokuratúre i v celom štáte. VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan KováčikIvan ŠtefanecJana LaššákováPavol Abrhan