Deväť slovenských webov z desiatich pochybilo, zistila únia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemecko, letisko
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 15. apríla (WEBNOVINY) – Európska komisia si spolu s členskými štátmi posvietila na internetové stránky, cez ktoré sa predávajú letenky, ubytovanie a ďalšie služby v cestovnom ruchu.

Pochybenia našli aj na slovenských weboch. Spolu preskúmali 552 webstránok. „Je zarážajúce, že až pri 382 stránkach sa našli porušenia európskych pravidiel pre ochranu spotrebiteľa,“ uviedol Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Chyby napravilo 62 percent týchto webov, zvyšných 38 percent budú riešiť národné kontrolné orgány, u nás je to Slovenská obchodná inšpekcia.

Kontroly preverili aj desať slovenských stránok, nedostatky zistili u deviatich z nich. Z toho päť stránok sa týkalo dopravy (najmä leteckej, teda išlo o stránky, na ktorých sa dali kúpiť letenky) a päť webov, ktoré poskytovali informácie o ubytovaní. Medzičasom jedna spoločnosť skončila v konkurze, takže slovenské orgány ďalej prešetrovali osem stránok.

Štyri z nich po upozornení chyby odstránili, zvyšné tak zatiaľ neurobili. Medzi najčastejšími porušeniami slovenských webov bolo napríklad to, že na nich chýbali informácie ako IČO, respektíve jeho ekvivalent v zmysle zákona o elektronickom obchode. Ďalším nedostatkom bolo, že sa na stránke nachádzali Všeobecné obchodné podmienky leteckých spoločností len v anglickom jazyku, alebo obchodné podmienky a reklamačný poriadok na webe úplne chýbali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia