Obrazom: Lanovka na Kamzík po zime ožila, začala sa sezóna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lanovka kamzik
Lanovku Železná studnička - Kamzík už spustili v rámci slávnostného otvorenia sezóny. Bratislava, 16. apríl 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 19. apríla (WEBNOVINY) – Bratislavské Nové Mesto už otvorilo sezónu dvojsedačkovej lanovky, ktorá spája bratislavskú Železnú studničku a Kamzík. Lanovka bude premávať od štvrtka do nedele od 10:00 do 18:00, v letnom období všetky dni okrem pondelka. Atrakcia mestskej časti Nové Mesto každý rok odvezie viac ako 20-tisíc návštevníkov.

Ako povedal pre agentúru SITAm starosta Nového Mesta Rudolf Kusý, počet návštevníkov sa zvyšuje každý rok. „Minulý rok previezla lanovka viac ako 25-tisíc ľudí,“ povedal Kusý s tým, že náklady na lanovku boli minulý rok približne 271-tisíc eur.

Obrazom: Lanovka na Kamzík opäť premáva, začala sa sezóna

Príjmy dosiahli 65-tisíc eur a tak časť jej financovania musela riešiť mestská časť z vlastných zdrojov. V tejto sezóne plánujú spustiť na dolnej stanici lanovky ďalší bufet a keďže veľkú časť návštevníkov tvoria cyklisti, pripravia pre nich aj rodinnú cyklistickú zjazdovku. V lokalite Železnej studničky by mala pribudnúť aj kyvadlová doprava, ktorú bude zabezpečovať elektrický vláčik.

Lanovka kamzik
Lanovku Železná studnička - Kamzík už spustili v rámci slávnostného otvorenia sezóny. Bratislava, 16. apríl 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Nové Mesto začiatkom júla minulého roka vyhlásilo obchodnú verejnú súťaž na prenájom lanovky. „Lanovka je príliš drahý špás na to, aby sme si ho mohli dovoliť v tomto období. Na druhej strane si nechceme povedať, že aj keď sa pred časom investovali do lanovky desiatky miliónov korún a stojí nás to každý rok množstvo peňazí, nejde to ako sme si predstavovali a zavrieme to,“ uviedol ešte v júni 2013 novomestský starosta. Vhodného prevádzkovateľa vo verejnej súťaži však mestská časť nenašla.

Lanovka na Kamzík začala premávať v 70-tych rokoch a premávala do roku 1989, keď ju zatvorili. Opätovne ju otvorili po rekonštrukcii v septembri v roku 2005.

Lanovka kamzik
Starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý (vpravo) počas oficiálneho otvorenia sezóny prevádzky lanovky Železná studnička - Kamzík. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Rudolf Kusý