Témou GLOBSECu v Bratislave bude Ukrajina, príde aj Kličko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vitalij klicko
Bývalý boxer a líder ukreajinskej opozície Vitalij Kličko. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 22. apríla (WEBNOVINY) – Hlavnou témou tohtoročnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC bude dianie na Ukrajine. Na konferencii, ktorá sa bude konať v Bratislave od 14. do 16. mája, by mal vystúpiť aj ukrajinský opozičný vodca Vitalij Kličko.

„Pre strednú a východnú Európu predstavujú udalosti na Ukrajine najväčšiu bezpečnostnú hrozbu od pádu komunizmu a tak aj Bratislava, miesto konania GLOBSECu, dodá konferencii svojský historický a regionálny charakter – tri z krajín Visegrádskej štvorky majú s Ukrajinou spoločnú hranicu a tri v minulosti zažili sovietsku vojenskú intervenciu,“ povedal Rastislav Káčer, prezident Slovenskej atlantickej komisie, ktorá konferenciu organizuje.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Na konferencii budú jej účastníci diskutovať aj o ďalších horúcich témach medzinárodných vzťahov, napríklad o vzostupe a páde politického islamu, budúcnosti Východného partnerstva a vývoji na západnom Balkáne.

Bokom nezostanú ani otázky bezpečnosti a ochrany súkromia či vzrastajúce medzinárodné ambície ruského prezidenta Vladimira Putina. „Na zozname účastníkov konferencie GLOBSEC 2014 sú okrem iných aj Vitalij Kličko, Carl Bildt, George Friedman, Dr. Liam Fox, Gen. John Allen, Ian Brzezinski či Michael Chertoff,“ dodal Káčer.

Viac o postupnom podmaňovaní si Krymu Rusmi a napätí na Ukrajine si prečítate v chronológii

—>TU.

Minuloročný GLOBSEC pritiahol 800 hostí z viac ako 60 krajín, medzi inými niekoľkých prezidentov a premiérov, viac ako dve desiatky ministrov a štátnych tajomníkov, vrcholných predstaviteľov NATO a Európskej únie ako aj stovky bezpečnostných, zahraničnopolitických a ekonomických analytikov a expertov od Washingtonu po Peking.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Carl BildtJohn AllenLiam FoxRastislav KáčerVitalij Kličko
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR