Bývalý rektor policajnej akadémie sa postaví pred súd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Korupcia, peniaze, euro
Foto: humanrightseurope.org

BRATISLAVA 19. apríla (WEBNOVINY) – Bývalý rektor policajnej akadémie Václav K. sa postaví pred súd v korupčnej kauze. Špecializovaný trestný súd v Pezinku vytýčil termín verejného zasadnutia na 26. júna. „Súd na verejnom zasadnutí predbežne prerokuje obžalobu,“ povedala agentúre SITA hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Obžalobu na exrektora podal Úrad špeciálnej prokuratúry ešte v decembri minulého roku, a to pre pokračovací zločin prijímania úplatku a prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa v štádiu pokusu.

Václavovi K. prokuratúra pripisuje, že dal ako nadriadený príkaz zamestnancovi policajnej školy, aby v prijímacom konaní uprednostnil najmenej 29 uchádzačov o prijatie na Akadémiu policajného zboru. Za prijatie najmenej dvoch uchádzačov prijal údajne úplatok vo výške päťtisíc eur. „Za uvedené trestné činy mu hrozí trest odňatia slobody od päť do 12 rokov,“ informovala ešte v januári hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Václava K. odvolal z funkcie rektora prezident Ivan Gašparovič v lete 2012 po policajnej akcii s názvom Mahony, ktorá bola na akadémii. Pôvodne bol Václav K. obvinený aj z prečinu porušovania cudzích práv pri udelení doktorského titulu, ale tohto obvinenia ho neskôr zbavili. Policajná akadémia odvtedy nového rektora nedostala, školu vedie dočasne Štefan Kočan. Minister vnútra Robert Kaliňák na čelo policajnej školy navrhuje Luciu Kurilovskú, ktorá je šéfkou sekcie trestného práva na ministerstve spravodlivosti a prednáša tiež na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan GašparovičRobert Kaliňák