Prevenciu proti drogám chcú priniesť do klubov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alkohol, pitie, párty
Foto: e-alko.com

BRATISLAVA 19. apríla (WEBNOVINY) – Občianske združenie Odyseus pripravilo kampaň, ktorá má tému prevencie proti drogám priniesť medzi mladých ľudí do klubov. Agentúru SITA o tom informovala Miroslava Žilinská, programová koordinátorka združenia. Zámerom združenia je reagovať na existujúce trendy užívania drog medzi mladými ľuďmi.

Kampaň Aby sa zábava skončila zábavou je súčasťou projektu Tabu témy otvorene, ktorý Odyseus odštartoval minulý rok terénnou prácou na letných hudobných festivaloch. Teraz sa chcú zamerať na vybrané bratislavské kluby. V nich sa totiž schádza mládež, ktorá užíva alkohol prípadne iné drogy a na ktorú zastrašujúce a zakazujúce heslá neúčinkujú. „Považujeme za dôležité zaujať a pravdivo informovať, nie moralizovať,“ povedala Žilinská.

Koncom apríla preto nájdu návštevníci v niektorých podnikoch plagáty, nálepky a podpivníky, ktoré im ponúknu informácie o otrave alkoholom, prvej pomoci pri predávkovaní, rizikách šnupania drog a podobne. Cieľom projektu je ochrana zdravia a bezpečnosti mladých ľudí, ktorí sa chodia do podnikov a klubov baviť a ich zábavu sprevádza nejaká droga.

„Pri tvorbe edukačných materiálov sme vychádzali zo skúseností mladých ľudí. Nie raz sa mladí prehnane opijú alebo kombinujú extázu s alkoholom, to všetko prináša špecifické riziká,“ povedala Žilinská. „Chceme, aby sa mladí vyvarovali nebezpečných situácií a zároveň vedeli poskytnúť pomoc pri predávkovaní,“ dodala. Odyseus chce kampaňou predchádzať situáciám, keď napríklad mladí ľudia nechajú kamaráta vyspať sa z opitosti a on sa môže udusiť zvratkami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať