Vysoké pokuty za nekvalitné potraviny nepomohli, tvrdí Simon

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jedlo, zelenina, varenie
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 21. apríla (WEBNOVINY) – Hrozba vysokých pokút, ktorou chcel minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek bojovať proti nekvalitným potravinám, nepriniesla v praxi žiadne riešenie a v slovenských obchodoch stále môžeme natrafiť na zhnité ovocie či tovar po dátume spotreby.

„Kladiem si otázku, načo je pokuta, ktorá sa neudeľuje a ani neodstraší? Svetoborné riešenie odborníkov z Komjatíc neprinieslo žiadny deklarovaný výsledok. Internetová stránka zriadená ministerstvom, ktorá informuje o pochybeniach a nedostatkoch, nie je aktuálna a neposkytuje informácie v reálnom čase a mieste,“ povedal pre agentúru SITA poslanec Mostu-Híd Zsolt Simon.

Vysoké sankcie sa nikdy neudelili

Jedlo, nákup
Foto: www.shutterstock.com

Minister Jahnátek podľa neho zvýšil pokuty za predaj potravín na maximálnu sankciu až do výšky 5 miliónov eur. „V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť celkovo 446 rozhodnutí o uložení pokuty v celkovej výške 471 355 eur. Priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 1 075 eur, najvyššia pokuta bola vo výške 50 000 eur,“ informuje rezort pôdohospodárstva na svojej internetovej stránke. Začiatkom apríla vstúpila do platnosti novela z dielne ministra pôdohospodárstva, ktorá pokuty za opakované pochybenie zmierňuje.

„Načo máme miliónové pokuty, keď ich neudeľujeme?“ pýta sa Simon a zdôrazňuje, že vysoké sankcie sa nikdy neudelili. Jahnátkovi podľa jeho slov stačí politická propaganda v boji proti nekvalite potravín, skutočné riešenia však ignoruje.

Lobing prekazil zámer zaviesť tabule hanby

„Je mi nesmierne ľúto, že veľký lobing prekazil zámer zaviesť tabule hanby,“ konštatoval dvojnásobný exminister pôdohospodárstva. Pri vchode do obchodu by si tak každý zákazník mohol prečítať, aké pochybenie inšpektori zistili, aký tovar po dobe spotreby obchodníci predávali, či aký pokazený tovar sa na prevádzke našiel, rovnako by však informovali aj o tom, že v obchode žiadne porušenie predpisov nezistili.

Ľudia by podľa Simona nechodili do obchodov, ktoré by podvádzali, ak by sa o tom mohli dočítať priamo pred vstupom do obchodu. „Je mi, nesmierne ľúto, že tento môj návrh kvôli silnému lobingu v parlamente v roku 2011 neprešiel. Dnes by sme nemuseli počúvať ministra, ako informuje o nedostatkoch pri predaji potravín a ani nakupovať v obchodoch, kde sa takéto ´smeti´ predávajú,“ uzatvára Simon.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír JahnátekZsolt Simon
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR