Ak Únia dohodne sankcie voči Rusku, Slovensko ich podporí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na východe Ukrajiny vyčíňajú proruskí aktivisti, obsadili budovy
Maskovaný proruský muž stráži na barikáde v Luhansku. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 24. apríla (WEBNOVINY) – Slovensko je súčasťou EÚ v dobrom aj zlom a v prípade, že Únia prijme rozhodnutie o sankciách voči Rusku, toto rozhodnutie podporíme.

Vyhlásil to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák po rokovaní s kanadským ministrom zahraničných vecí Johnom Bairdom, ktorý je na oficiálnej návšteve Slovenska. „Robíme všetko preto, aby k tomu nedošlo, ale pripravujeme sa na situáciu, že sankcie budú,“ dodal Lajčák. Ďalšie sankcie zo strany EÚ by podľa neho boli už ekonomické a mali by mimoriadne vážne dopady.

Kanadský minister zahraničia John Baird zdôraznil, že ak Rusko nebude dodržiavať dohodu z minulotýždňových štvorstranných rokovaní medzi USA, EÚ, Ukrajinou a Ruskom v Ženeve, budú nasledovať ďalšie sankcie. Medzinárodná konferencia vo švajčiarskej Ženeve o riešení konfliktu na Ukrajine sa skončila dohodou o „deeskalácii napätia“. Baird tiež okrem iného konštatoval, že jeho návšteva je dôkazom toho, že Kanada je priateľ a spojenec.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Lajčák na spoločnej tlačovej besede nepotvrdil, že by sa Slovensko chystalo Ukrajine poskytnúť priamu finančnú pomoc. Nášmu východnému susedovi podľa jeho slov poskytujeme humanitárnu pomoc.

Baird lajcak
Sprava: Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák a kanadský minister zahraničných vecí John Baird počas stretnutia v Bratislave. Bratislava, 23. apríla 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

„K dnešnému dňu už 56 občanov Ukrajiny využilo rehabilitačné pobyty na Slovensku,“ doplnil. Ukrajine okrem toho pomáhame prostredníctvom Medzinárodného visegrádskeho fondu. „Pri mojej poslednej návšteve na Ukrajine som zdôrazňoval našu ponuku odovzdávania našich skúseností z transformácie krajiny,“ poznamenal. Ako Lajčák ukončil, Ukrajincom ponúkol aj prijatie niekoľkých ich diplomatov či expertov na našich rezortoch, aby videli, ako funguje naša štátna správa.

Viac o postupnom podmaňovaní si Krymu Rusmi a napätí na Ukrajine si prečítate v chronológii

—>TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR