Záchranári riešia netradičné zranenia, lyžiara pohrýzol pes

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vrtulnik zachranari tatry
Záchranná akcia na Lomnickom štíte vo Vysokých Tatrách sa skončila až dnes nadránom. Foto: SITA/Ivan Čillík

POPRAD 23. apríla (WEBNOVINY) – Hoci pohryznutie psom nepatrí medzi bežné lyžiarske úrazy, záchranári Tatranskej horskej služby – dobrovoľného zboru počas práve skončenej lyžiarskej sezóny museli riešiť aj takýto prípad.

Stalo sa to na Štrbskom Plese, keď lyžiar pri brzdení „ofŕkal“ psa a ten zareagoval tak, že vyštartoval po lyžiarovi a pohrýzol ho do nohy. „Našťastie nešlo o žiadne vážne zranenie,“ povedal pre SITA predseda Tatranskej horskej služby Jaroslav Švorc.

K netradičným záchranným akciám patria aj popáleniny

Uhryznutie psom patrí do kategórie netradičných zásahov horskej služby, ku ktorým patria napríklad aj popáleniny, keď lyžiarovi spadol pod vetrovku ohorok z cigarety alebo záchrana topiaceho sa lyžiara, keď lyžiar nezvládol svoje lyže a skončil v nádrži na zasnežovanie. Takéto prípady sa našťastie tento rok nestali.

Záchranári Tatranskej horskej služby – dobrovoľného zboru počas uplynulej lyžiarskej sezóny zasahovali na lyžiarskych svahoch v 290 prípadoch. V porovnaní s minulým rokom je to o 23 zásahov menej. Približne jednu štvrtinu z celkového počtu predstavovali ťažké úrazy, najmä zlomeniny dolných a horných končatín, úrazy hlavy, otrasy mozgu a rôzne vnútorné zranenia.

Najčastejšie zranenia sú úrazy kolenných a ramenných kĺbov

V jednom prípade zaznamenali horskí záchranári úraz so smrteľnými následkami. Lyžiar zomrel na následky zranení po niekoľkých dňoch v nemocnici. Podľa Švorca v tomto prípade lyžiar nezvládol svoje lyže a vyšiel mimo lyžiarsku trať, kde spadol a utrpel vážne zranenia.

Najčastejšími úrazmi, pri ktorých dobrovoľní horskí záchranári zasahovali, boli úrazy kolenných a ramenných kĺbov, povrchové zranenia a rôzne rezné a tržné rany. Väčšinu úrazov si spôsobili lyžiari sami, a to hlavne nezvládnutím jazdy na lyžiach. Najviac úrazov zaznamenali záchranári v najkratšom zimnom mesiaci, vo februári, keď sa zranilo až 118 lyžiarov. Záchranári Tatranskej horskej služby – dobrovoľného zboru pôsobili počas zimy na lyžiarskych a bežeckých tratiach na Štrbskom Plese a v Ždiari. Sezónu ukončili v stredu 22. apríla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie HZS Horská záchranná služba