Obrazom: Parná mašinka Katka bola zlatým klincom Rušňoparády

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mašinka Katka ožila, zakúrili jej v kotli
Dolaďovanie posledných detailov pred generálnou skúškou - prvým zapálením 130-ročnej lokomotívy Katka po zimnej rekonštrukcii v rušňovom depe Košice. Košice, 24. apríl 2014. Foto: SITA/Jozef Jarošík

KOŠICE 26. apríla (WEBNOVINY) – Niekoľko stoviek návštevníkov aj napriek daždivému počasiu zamierilo v sobotu do košického rušňového depa na už štrnástu Rušňoparádu.

Prišli sem ľudia z celého Slovenska, ale aj priaznivci železníc z Česka i Maďarska. Čakalo tu na nich množstvo lokomotív od parných, motorových až po dieselelektrické a ďalší bohatý program.

Jubilantka Katka

Zlatým klincom Rušňoparády bola parná mašinka Katka, ktorá tohto roku oslavuje 130. výročie uvedenia do prevádzky. Bola stredobodom pozornosti najmä malých návštevníkov. Katka s pripojeným historickým vozňom vozila deti po depe.

Obrazom: Parnej mašinke Katke zakúrili pod kotlom

Ako uviedol predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice Ľubomír Lehotský, zapálením ohňa pod Katkiným kotlom sa najstaršia funkčná parná lokomotíva na Slovensku, ale aj v strednej Európe začala pripravovať na novú sezónu premávky detskej železničky v Čermeli.

Doložil, že Katka je napriek úctyhodnému veku v dobrej kondícii, keď využili zimné mesiace na potrebné opravy. „Po Rušňoparáde na budúci týždeň prevezieme Katku a všetky historické vagóny do východiskovej stanice košickej detskej železničky v Čermeľskom údolí, kde bude 30. apríla verejná generálka uvedenia železničky do prevádzky. Slávnostné otvorenie je naplánované na prvého mája,“ povedal Lehotský.

Nechýbali ani Albatros a Magda

Jubilantka Katka na točni otvorila Rušňoparádu. Potom už návštevníci mohli obdivovať ostatné najstaršie a najzachovalejšie rušne. Obdivovatelia historických parných rušňov mali možnosť odfotiť si majestátny Albatros, najrýchlejšiu československú parnú lokomotívu, či prezrieť si v premiére Singrovku z Tisovca.

Mašinka Katka ožila, zakúrili jej v kotli
Foto: SITA/Jozef Jarošík

Nechýbal ani populárny historický motorový vlak Magda. Návštevníkom chvíle strávené v depe spestril prvýkrát výstup na železničiarsku vodárenskú vežu, mohli si pozrieť modelovú miniželeznicu, vojenský prepad vlaku či detské tvorivé dielne.

„Som priaznivcom železníc a chodím na podobné podujatia aj v Čechách už asi desať rokov. Toto je veľká akcia a páči sa mi tu,“ povedal Tomáš Sága, ktorý sem prišiel aj s kamarátom. „Som maximálne spokojný, že Košičania prišli a stále prichádzajú, hoci je zamračené a chvíľami aj prší. Chcem veriť, že ich zaujal program aj historické mašinky, ktoré sme sem dotiahli zo všetkých kútov Slovenska a že sa im tu páči a sú spokojní,“ povedal Lehotský. Doložil, že program dnešnej Rušňoparády potrvá až do deviatej večer. Tí, čo to nestihnú dnes, majú šancu pozrieť si Rušňoparádu ešte v nedeľu.

Podujatie Rušňoparáda 2014 organizuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a občianske združenie Detská železnica Košice.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia