Harabin podá dovolanie pre údajného vraha, ktorého pustili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Súd, kladivko
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 24. apríla (WEBNOVINY) – V prípade prepustenia Štefana Sz. neprávoplatne odsúdeného z dvojnásobnej vraždy podá predseda najvyššieho súdu Štefan Harabin podnet na mimoriadny opravný prostriedok, teda dovolanie.

„Podľa môjho názoru došlo k hrubému porušeniu zákona, obvinený nemal byť v žiadnom prípade prepustený z väzby. Ide o nesprávny výklad ústavy a zákona, ktorý je dokonca v rozpore s judikatúrou štrasburského súdu,“ vyhlásil Štefan Harabin. Podľa Harabina je potrebné, aby sa päťčlenný dovolací senát najvyššieho súdu problémom zaoberal a zjednal nápravu.

Prepustenie preverí aj Borec

Ako uviedlo tlačové oddelenie najvyššieho súdu, v prípade prepustenia Štefana Sz. ide o dôsledky rozhodnutia senátu Ústavného súdu SR v prípade obvinených údajných piťovcov. Harabin vtedy podal disciplinárny podnet na týchto sudcov, pretože bola podľa neho ohrozená trestná politika štátu.

Prepustenie Štefana Sz. preverí aj minister spravodlivosti Tomáš Borec. „Ministerstvo spravodlivosti prípad v rámci svojich kompetencií podrobne preverí a zváži ďalší postup, vrátane možnosti podania mimoriadneho opravného prostriedku,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ministerstva Alexandra Donevová. Ako dodala, minister Borec vyjadruje vážne znepokojenie nad tým, že bol z väzby prepustený človek obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy.

Neprávoplatne odsúdeného dvojnásobného vraha Štefana Sz. pustili v stredu na slobodu, informovala o tom televízia Markíza. Sudca ho pustil aj napriek tomu, že muža, ktorého zavraždil, skrýval u seba v igelitovej taške. Štefan Sz. bol podľa obžaloby chladnokrvný vrah, ktorý si od svojich obetí požičal peniaze, no vrátiť sa ich nikdy nechystal. Ako odznelo v stredu v televízii Markíza, jedného veriteľa zavraždil v jeho dome, telo druhej obete našli policajti v garáži chatky Štefana Sz.

Údajný vrah je vinou súdov na slobode

Muž, ktorý si mal za chladnokrvné vraždy dávno odpykávať doživotný trest, je teraz na slobode. Podľa informácií Markízy pochybili dvaja sudcovia Najvyššieho súdu SR. Štefana Sz. odsúdil Špecializovaný trestný súd vlani. Obžalovaný sa odvolal, a tak rozsudok putoval v novembri na najvyšší súd. Vo februári si navyše Štefan Sz. podal žiadosť o prepustenie z väzby.

Sudca najvyššieho súdu vrátil rozsudok späť na špecializovaný súd a hlavne nerozhodol o jeho žiadosti o prepustení. Na špecializovanom súde si to všimli a okamžite žiadosť na prepustenie údajnému vrahovi zamietli. Štefan Sz. dal sťažnosť na najvyšší súd.

O nej v stredu iný sudca najvyššieho súdu Peter Krajčovič rozhodol tak, že Štefana Sz. púšťa na slobodu. Dôvodom rozhodnutia je procesné pochybenie, čím došlo k porušeniu dohovoru o ľudských právach. Najvyšší súd prikázal Špecializovanému trestnému súdu v tejto veci pokračovať. Štefan Sz. je však od stredy stíhaný na slobode.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Štefan HarabinŠtefan Sz.Tomáš Borec